ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντισυνταγματικά οποιαδήποτε «μαγειρέματα» για τους 180!

Αντισυνταγματικά οποιαδήποτε «μαγειρέματα» για τους 180!

«Αν τολμήσουν να παίξουν με τους θεσμούς θα ξεσηκωθεί ολόκληρη η Βουλή και η δικαιοσύνη» διαβεβαιώνουν στο Newsbomb έγκριτοι Συνταγματολόγοι

Του Κώστα Τσιτούνα

Στο παρασκήνιο της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγονται πολλές συζητήσεις και πολλές ζυμώσεις. Άλλωστε από το Newsbomb σας ενημερώσαμε έγκαιρα με σχετικό ρεπορτάζ (ΕΔΩ) ότι ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να χαρακτηριστεί η Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση και η ψηφοφορία να γίνει πλέον επί συνόλου 282 βουλευτών και όχι επί συνόλου 300.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην κυβέρνηση αρνούνται ότι υπάρχουν από την πλευρά τους τέτοιες προθέσεις και off the record διαψεύδουν κατηγορηματικά την πληροφορία.

Επειδή όμως, όπως είχαμε σημειώσει όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, επαναλαμβάνουμε ότι το «σχέδιο» έπεσε στο τραπέζι ως ιδέα και είχε στόχο την εκλογή για τις δυο πρώτες ψηφοφορίες που απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής (των 282 εναπομεινάντων αφού οι 18 της Χ.Α. θα έβγαιναν εκτός) το εκλογικό όριο να είναι 188 βουλευτές και στην τρίτη ψηφοφορία για τα 3/5 της Βουλής δηλαδή 169 βουλευτές.

Το σενάριο είχε ως επιχείρημα ότι «το Σύνταγμα δεν αναφέρει ρητά ότι ο αριθμός του συνόλου των Βουλευτών είναι 300». Για κακή τύχη των υποστηρικτών της θεωρίας ο αριθμός των 300 ορίζεται με νόμο και με Προεδρικά Διατάγματα. Γίνεται σαφές λοιπόν ότι για να αλλάξει ο αριθμός των βουλευτών πρέπει να ψηφιστεί νέος νόμος από την Βουλή. Συνεπώς όπως έλεγαν στο Newsbomb.gr κορυφαίοι Συνταγματολόγοι «Αν κάποιος έχει ισχυριστεί τέτοιο πράγμα είναι πρωτίστως ανεγκέφαλος και δευτερευόντως, επικίνδυνος».

Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb έξαλλοι είναι και οι βουλευτές της ΝΔ και τονίζουν στις δημόσιες συζητήσεις τους πως αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες διότι θα πρόκειται για πραξικόπημα.

Ο ισχύων εκλογικός νόμος είναι ο νόμος 3231/2004 «Eκλογή βουλευτών», όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 3636/2008. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία περί εκλογής βουλευτών εντοπίζεται σε πληθώρα νόμων, οι οποίοι βρίσκονται κωδικοποιημένοι σε ενιαίο κείμενο, που περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ 57 Α΄/15 Μαρτίου 2012)

Στο διάταγμα γίνεται ξεκάθαρο ότι ο αριθμός των βουλευτών για όλη την επικράτεια ορίζεται σε τριακόσιους. Συνεπώς για να αλλάξει κάτι τέτοιο πρέπει να ψηφιστεί νέος νόμος από την Βουλή που να μειώνει τον συνολικό αριθμό των βουλευτών.

Μιλάμε δηλαδή για σενάριο επιστημονικής φαντασίας το οποίο το διακινούν ανεγκέφαλοι οι οποίοι μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον τόπο!

Διαβάστε επίσης:

Σενάρια «τεχνητών» ψηφοφοριών

Κουβέλης: Αδιανόητο να υπάρξει βουλευτής που θα ψηφίσει με ανταλλάγματα