ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη»

«Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη»
Αναλυτική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος σήμερα συναντάται με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φραττίνι...

Αναλυτική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος σήμερα συναντάται με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φραττίνι, δημοσιεύεται από την εφημερίδα της Ρώμης «La Republica». «Ιταλία και Ελλάδα έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα στην Μεσόγειο. Φτάνει να δούμε τις συνέπειες της μεγάλης επανάστασης στη Βόρειο Αφρική, τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια. Οι οικονομίες υποχρεούνται σε περαιτέρω ενίσχυση, ιδίως στον τομέα της ενέργειας», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δρούτσας.


Σε ότι αφορά τη στάση της Ευρώπης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τους διχασμούς της, που υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος της «La Republica», ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι «η συνθήκη της Λισαβόνας ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την δημιουργία μιας κοινής αντιπροσώπευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλο τον κόσμο. Αλλά ήταν μόνον η αρχή. Η επίτροπος Κάθριν Άστον κάνει πολύ καλή δουλειά και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Λείπει, ακόμη, η ψυχή μιας ενωμένης Ευρώπης: μια πραγματική κοινότητα συμφερόντων. Μόνον τότε θα μπορέσει να κάνει αισθητό, το βάρος της, στις διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες».


Σε σχέση με την κρίση της Λιβύης, ο επικεφαλής της διπλωματίας μας, τονίζει ότι «η Ελλάδα συνέβαλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Παρείχε της στρατιωτικές βάσεις της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, απέστειλε ανθρωπιστικές βοήθειες στην Βεγγάζη και στην Μιζουράτα και συνεχίζει να εργάζεται για μια πολιτική λύση της σύρραξης. Σηκώσαμε το βάρος της μεγάλης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών. Φιλοξενήθηκαν στην Κρήτη, πάνω από 20.000 άτομα και το νησί, συνεχίζει να υποδέχεται κύματα απελπισμένων που φθάνουν από την Λιβύη».


Αναφερόμενος, γενικότερα, στο θέμα της μετανάστευσης , ο κ. Δρούτσας προσθέτει: «κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι παραμένουν πεπεισμένοι ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι η εμπροσθοφυλακή των μεταναστευτικών κυμάτων. Παρακολουθούν και περιορίζονται στο να μας ζητούν μεγαλύτερες προσπάθειες. Η απουσία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, καταδεικνύει το ελλειμματικό σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή των συλλογικών αποφάσεων».


«Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία κινδυνεύουν να χάσουν το ευρωπαϊκό τραίνο, που ως μηχανοδηγό έχει πάλι την Γερμανία. Πως θα έπρεπε να αντιδράσουν;», ρωτά η «La Republica». Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δρούτσα «πρέπει να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Η κρίση δεν αφορά μόνον τις μεσογειακές χώρες. Το μεγαλύτερο λάθος, αυτή την στιγμή, θα ήταν να οχυρωθεί κανείς, πίσω από εθνικά συμφέροντα. Δεν θα ήταν η Ευρώπη που οικοδομήσαμε, για την οποία παλέψαμε». Όσο για την ελληνική, αμιγώς, κατάσταση, υπογραμμίζει ότι « η προσπάθειά μας για να ξεπεράσουμε την κρίση, συνεχίζεται. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, πετύχαμε κάποια πρώτα, σημαντικά, αποτελέσματα, με τεράστιες θυσίες. Δεν ξέρω ποια χώρα, ποια κυβέρνηση, ποιός λαός θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλες υποχρεώσεις. Το να υποτιμηθεί, θα ήταν άδικο και καθόλου γενναιόδωρο. Αυτή την στιγμή, η Ελλάδα, χρειάζεται αλληλεγγύη».


Στο ερώτημα αν «η σύλληψη και η παραίτηση του Στρoς Καν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επηρεάσουν το ελληνικό σχέδιο διάσωσης», ο υπουργός εξωτερικών απαντά ότι «η συνεργασία μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι θεσμική. Δεν επηρεάζεται από άτομα, καθορίζεται από πολιτικές επιλογές. Το κλειδί της επιτυχίας, βρίσκεται μόνον στην ακριβή υλοποίηση του προγράμματός μας. Είναι αυτό που κάνουμε. Αν κερδίσουμε θα κερδίσει και η Ευρώπη. Θα ηττηθούν οι κερδοσκόποι που στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας και του ίδιου του ενιαίου νομίσματός».


Τέλος, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που θέτει η «La Republica», ο κύριος Δρούτσας δηλώνει : «η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματός μας. Πρόκειται να συμβάλλει, με οριστικό τρόπο, στην μείωση του δημόσιου χρέους. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους ξένους επενδυτές: όσοι ποντάρουν στη χώρα μας στο τέλος θα κερδίσουν. Η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση, θα είναι ένας ανταγωνιστικός εταίρος, με μια δυναμική και διαφοροποιημένη οικονομία».