ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τελευταία ελπίδα Σαμαρά - Βενιζέλου

Η τελευταία ελπίδα Σαμαρά - Βενιζέλου

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λέει ο λαός μας, και σε αυτό το στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται η ηγεσία της συγκυβέρνησης ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Μετά την απογοητευτική για τον Σαμαρά πρώτη ψηφοφορία, όπου ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε μόλις και μετά βίας 160 ψήφους, έως σήμερα το πρωί, Τρίτη, 23/12, μόλις πέντε επιπλέον βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τον κ. Δήμα, ενώ στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν «παρών».

Στο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη συμφωνούν, πλέον, ότι εάν στη σημερινή ψηφοφορία μείνουν στους 165-166, η υπόθεση είναι οριστικά χαμένη και από τη 1 το μεσημέρι θα βάλουν φουλ τις κομματικές μηχανές τους σε ρυθμούς εκλογών.

Υποστηρίζουν, όμως, ότι αν καταφέρουν σήμερα να αγγίξουν το μαγικό αριθμό των 170, τότε ελπίζουν βάσιμα στην τρίτη ψηφοφορία να επιτύχουν το σκοπό τους. Πού βασίζονται για να αισιοδοξούν;

Βασίζονται στη μυστική, όπως λένε, διαβεβαίωση περίπου πέντε βουλευτών ότι εάν οι θετικές ψήφοι στον Σταύρο Δήμα είναι περί τους 175, τότε αυτοί οι 5 θα στηρίξουν την εκλογή του υποψηφίου Προέδρου. Ποιοι είναι αυτοί οι πέντε; Ρωτάμε, απάντηση δεν παίρνουμε με το αιτιολογικό ότι «δεν πρόκειται να τους ρίξουμε βορά στα αδηφάγα media», όσοι ασχολούμαστε με το πολιτικό ρεπορτάζ ίσως τους υποπτευόμαστε, σε κάθε περίπτωση όμως μια μικρή ομάδα βουλευτών (τρεις; τέσσερις; πέντε;) συζητούν το ενδεχόμενο να στηρίξουν «εάν ο Δήμας έχει τους 175».

Να έχει τους 175 σήμερα το μεσημέρι είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Άρα, σκοπός και τελευταία ελπίδα της συγκυβέρνησης είναι σήμερα τους 165-166 βέβαιους βουλευτές, να τους κάνουν με κάποιον τρόπο 170. Δηλαδή, να βάλουν μπροστά το μαγικό νούμερο «7». Έτσι θα έχουν ένα διπλό επιχείρημα, να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί: Πρώτον θα παρουσιάσουν τη διαφορά πρώτης- δεύτερης ψηφοφορίας. Θα πουν «εάν από την πρώτη στη δεύτερη ψηφοφορία είχαμε +10, κι από 160 τους κάναμε 170, γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο κι ανάμεσα στη 2η και την 3η;». Και δεύτερον, θα υπαινιχθούν ότι έχουν συζητήσεις με 10 βουλευτές, δηλαδή θα καλλιεργήσουν ένα κλίμα δυναμικής που θα μεγιστοποιήσει τις θετικές προς τον κ. Δήμα ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία.

Το κρίσιμο ζήτημα λοιπόν είναι: Στη σημερινή, δεύτερη ψηφοφορία, θα μπορέσουν να υπερβούν τους 165-166 δεδηλωμένους υποστηρικτές τους και να αγγίξουν τα 170 «ναι»; Αν αυτό συμβεί, τότε θα παίξουν με νύχια και με δόντια το τελευταίο τους χαρτί στο πενθήμερο που μεσολαβεί έως την πιο κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Αν όχι, από σήμερα το μεσημέρι αρχίζει ανεπισήμως αλλά σε φουλ ρυθμούς, η προεκλογική περίοδος...

Σχετικές ειδήσεις