ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αίνιγμα» το επόμενο βήμα Παπακωνσταντίνου

«Αίνιγμα» το επόμενο βήμα Παπακωνσταντίνου
Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου...

Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να έχει επωμισθεί το βάρος της δραματικής διαπραγμάτευσης των τελευταίων 24ωρων με τους εκπροσώπους της τρόικας, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει και το μέλλον του στην κυβέρνηση.

Ενώ είχε προγραμματιστεί από τις 16 Μαΐου η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου στο Υπουργικό Συμβούλιο, 15 μέρες μετά, το μόνο σίγουρο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, είναι η απόφαση για τις αποκρατικοποιήσεις, κάτι που ούτως ή άλλως ήταν γνωστό εδώ και μήνες.

Μετά τις πιέσεις των «Αγανακτισμένων» και την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει, ο υπουργός Οικονομικών δίνει παράταση μέρα με τη μέρα στις διαπραγματεύσεις. προκειμένου να πετύχει κάτι πιο ήπιο.

Ήδη έχει αναβληθεί το προγραμματισμένο Πολιτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, αναβλήθηκε και η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, ενώ προς το παρόν δεν φαίνεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να μην πληγούν αδύναμες κοινωνικές τάξεις, είναι βέβαιο ότι θα δει την πόρτα της εξόδου.

Στην κυβέρνηση δεν περίμεναν την ξαφνική αντίδραση από τον κόσμο, η οποία τους έχει θορυβήσει, ούτε περίμεναν τα απειλητικά μηνύματα συγκεκριμένων βουλευτών ότι θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.

Γι’ αυτό το λόγο προγραμματίζεται Κοινοβουλευτική Ομάδα και Υπουργικό Συμβούλιο την ίδια ημέρα, προκειμένου να απορροφηθούν οι αντιδράσεις ενόψει ΚΤΕ Οικονομικών, που προβλέπεται «κολαστήριο» για τον τσάρο της Οικονομίας

Παπαδήμος – Διαμαντοπούλου - Βενιζέλος

Οι φήμες φουντώνουν για την αντικατάστασή του, με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, την κ. Άννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο να παίζουν πιο δυνατά.

Πάντως, υπάρχει η άποψη πως και το καλύτερο δυνατό να καταφέρει, θα αντικατασταθεί και πάλι, αφού απέδειξε με τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνει αυτές τις ώρες, ότι όλες τις προηγούμενες φορές δεν είχε προσπαθήσει καν να διαπραγματευτεί, αντίθετα δεχόταν ό,τι του προσφερόταν.

Ο κ. Παπακωσταντίνου, τα τελευταία 24ωρα έχει δεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά τηλέφωνα βουλευτών, οι οποίοι αγωνιούν για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Εκείνος αποφεύγει να τους δώσει λεπτομέρειες λέγοντάς τους ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία.

Επικοινωνιακά τερτίπια

Ο πανικός που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά στην πέμπτη δόση, φαίνεται πλέον ότι ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ, το οποίο έπαιξε η κυβέρνηση ακόμα και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Όχι όμως σε καλό δεν τους βγήκε, αλλά βάθυνε την ύφεση και τα προβλήματα των τραπεζών, αφού μέσα σε δύο μέρες ενάμιση δισ. ευρώ «έκαναν φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες.

Βουλευτές, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τραπεζίτες, επιχειρηματίες θεωρούν τον τσάρο μια αναξιόπιστη φιγούρα που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει.