ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συστάθηκε η γραμματεία της επιτροπής για την προστασία του Αγίου όρους

Συστάθηκε η γραμματεία της επιτροπής για την προστασία του Αγίου όρους
Αποφασίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας...

Η δημιουργία γραμματείας που θα λειτουργεί και θα υποστηρίζει το έργο της διυπουργικής Επιτροπής «για τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Όρους και λοιπών ζητημάτων Αθωνικής Πολιτείας» αποφασίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.

Ο κ. Δρούτσας βρίσκεται από χθες στο Άγιο Όρος, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου πρέσβη Ι.-Α. Ζέπο και τον διοικητή του Αγίου Όρους Α. Κασμίρογλου.

«Το Άγιον Όρος το τιμούμε. Είμαστε κοντά Σας, όπως και Εσείς σ’ εμάς», ήταν τα λόγια του υπουργού στην αντιφώνησή του προς τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυριώτη και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, που τον υποδέχθηκαν στο Πρωτάτο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών προεδρεύει της διυπουργικής Επιτροπής, που συνεστήθη με εντολή του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση, η συζήτηση μεταξύ του υπουργού διήρκεσε πλέον των δύο ωρών και διεξήχθη σε πολύ καλό, ανοικτό και θερμό κλίμα.

Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μοναστική πολιτεία και ιδιαίτερα το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταΐκων συστημάτων.

Ο κ. Δρούτσας ενημερώθηκε για τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης στις διάφορες Ιερές Μονές καθώς και τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, ο υπουργός ενημέρωσε την Ιερά Κοινότητα για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, ο υπουργός πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής, που προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα, στο Άγιον Όρος.

Οι Άγιοι Πατέρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και τις ευχαριστίες τους για την επίσκεψη του κ. Δρούτσα, που είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών μετά από μακρύ χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χερσόνησο του Άθω, ο υπουργός επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο αρχιμανδρίτη Αλέξιο και την Αδελφότητα της Μονής.