ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανούσης: Κανένα πρόβλημα στις σχέσεις με Τσίπρα-Βούτση

Πανούσης: Κανένα πρόβλημα στις σχέσεις με Τσίπρα-Βούτση

Σε διάψευση των όσων έχουν ειπωθεί και γραφτεί περί ρήξης της σχέση του, τόσο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπα, όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση προχώρησε για άλλη μία φορά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πανούσης σε δηλώσεις που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής, επανέλαβε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα παραίτησής του και πως εάν του ζητηθεί να ασκήσει μία πολιτική με την οποία διαφωνεί τότε θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, ο κ. Πανούσης υποστήριξε πως πίσω από το άρθρο του στα "ΝΕΑ" δεν υπάρχει καμία συνομωσία. «Θέση μου είναι ότι η αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τις θεωρίες συνομωσίας και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ούτε με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.
«Έχω αρθρογραφήσει σε πολλά έντυπα αλλά τέτοιο σάλο δεν ξεσήκωσε ποτέ κανένα άρθρο μου», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, διευκρίνισε πως ήταν και δική του εισήγηση η μεταφορά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σχετικά με το θέμα των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια, ο κ. Πανούσης τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ της ήπιας αντιμετώπισης των φαινομένων, σημειώνοντας ότι πρέπει κάθε φορά η κατάσταση να σταθμίζεται ανάλογα με τις συνθήκες. Μάλιστα, ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να πουν ποια είναι τα όρια των καταλήψεων.

Σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίζονται στις Σκουριές εκτίμησε πως αν δεν γίνει σωστή διαχείριση θα υπάρξουν νεκροί.

Υπεγράφη προγραμματική συμφωνία

Προγραμματική συμφωνία, για την εγκληματικότητα, την ασφάλεια και την Πολιτική Προστασία, στο λεκανοπέδιο της Αττικής, υπέγραψαν την Μ. Δευτέρα (6/4/2015) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων, που αφορούν κυρίως στην πρόληψη, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση μίας σειράς θεμάτων, που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία γενικότερα.

Όπως τόνισε η κ. Δούρου, πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που εγκαινιάζεται μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου (ανάλογες συμφωνίες έχουν υπογραφεί στο παρελθόν μεταξύ δήμων και Αστυνομίας), κα ότι πρόκειται για κάτι που δεν πρόκειται να μείνει στα χαρτιά, άλλα θα εφαρμοστεί και στην πράξη. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες, από 25 Φεβρουαρίου, όταν είχε την πρώτη συνάντηση με τον κ. Πανούση.

Η περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ακόμα ότι αυτή η συνεργασία είναι αναγκαία σε μια στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από την κρίση, κάτι που επιβάλλει άθροιση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ η όλη προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί, τόσο από εθνικούς, όσο και από κοινοτικούς πόρους.

Ο κ. Πανούσης, από την πλευρά του, είπε ότι η συμφωνία για συνεργασία με την περιφέρεια, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας «συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής», για την πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων, όπως ο ενδοσχολικός εκφοβισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η οδική ασφάλεια, ο κίνδυνος στο διαδίκτυο, αλλά και η διαχείριση θεμάτων κοινωνικού αποκλεισμού (άνεργοι, μετανάστες και Ρομά -κυρίως σε Μέγαρα, Ασπρόπυργο, Λιόσια). Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν κοινές δράσεις, για υποβαθμισμένες περιοχές, όπως είναι οι παραπάνω και το Πεδίο του Άρεως.

Στόχος της συμφωνίας είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των δύο μερών, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των πολιτών και να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πανούσης επισήμανε ότι συμπεριλαμβάνονται ο θεσμός του τοπικού αστυνομικού, καθώς και κινητές αστυνομικές μονάδες με βαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι αυτές οι παρεμβάσεις εντάσσονται στην αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, που μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν αλλάξει πρόσωπο, και θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών όπου δεν υπάρχουν αστυνομικά τμήματα.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για τις κινητές αστυνομικές μονάδες (υπάρχουν ήδη πέντε, από την εποχή που ήταν υπουργός ο Βύρων Πολύδωρας, αλλά δεν λειτούργησαν), ενώ αύριο η μεθαύριο αναμένεται να ανακοινωθεί μία ακόμα καινοτομία: Η καθιέρωση «ώρας του πολίτη» σε κάθε αστυνομικό τμήμα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διοικητής θα δέχεται τους πολίτες για να συζητάει τα προβλήματα τους.

Αναλυτικά οι βασικοί τομείς της συνεργασίας μεταξύ υπουργείου και περιφέρειας, περιλαμβάνουν:

  • Την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, πολιτών, κοινωνικών φορέων και Αστυνομίας, για την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης τόσο του εγκλήματος, όσο και της θυματοποίησης.
  • Την ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών για την προστασία από απειλές σε καθημερινό επίπεδο (ασφάλεια στο διαδίκτυο, οδική ασφάλεια, ναρκωτικές ουσίες, σχολικός εκφοβισμός, βίαιη και παραβατική συμπεριφορά νέων, ενδοοικογενειακή βία κ.ά.).
  • Την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (μετανάστες, Ρομά, άνεργοι, άστεγοι κ.ά.) και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (Μέγαρα, Ασπρόπυργος κ.α.).
  • Τη δημιουργία και αναβάθμιση της υποδομής, και την κατάρτιση και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (υπαλλήλων και αιρετών) της Περιφέρειας και την ενημέρωση των πολιτών για την άμεση ανταπόκριση στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών.
  • Την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και υποστήριξης της λειτουργίας της Επιτροπής Περιφερειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας.
  • Τον συντονισμό του επιχειρησιακού σχεδιασμού και την υλοποίηση προγραμμάτων φύλαξης πάρκων και αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής (Πεδίο του Άρεως), όπως και της αποτελεσματικής φύλαξης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
  • Την προστασία και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της Περιφέρειας.

Η περαιτέρω εξειδίκευση και υποστήριξη των δράσεων στους τομείς που συμφωνήθηκαν έχει ανατεθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της ΕΛΑΣ και τις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και της Περιφέρειας, ενώ σημαντικό ρόλο θα έχουν τα Συμβούλια Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ειδική αναφορά έγινε στο Πεδίο του Άρεως, όπου έχει αρχίσει η προσπάθεια για την ανάπλαση του ώστε να αποδοθεί στους πολίτες ως ένα ανοιχτό πάρκο, με ασφάλεια, πολιτιστικά δρώμενα, συνεχή παρουσία πεζών αστυνομικών και τόπο ξεκούρασης και αναψυχής για όλους.

Σχετικές ειδήσεις