ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ώτα μη ακουόντων… ο Σαμαράς!

Σε ώτα μη ακουόντων… ο Σαμαράς!
Την ανάγκη επίδειξης μιας υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις...

Την ανάγκη επίδειξης μιας υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο και άρα την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση ζήτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι οι ξένοι αξιωματούχοι αποτελούν ένα δύσκολο ακροατήριο.

Μπορεί ο αρχηγός της ΝΔ, να επιχείρησε να κάμψει τις πιέσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού, διαβεβαιώνοντάς τον πως συμφωνεί απολύτως με τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και αποκλιμάκωσης του χρέους, ωστόσο η ανάπτυξη των θέσεων Σαμαρά περί ανάγκης επανεκκίνησης της Οικονομίας και αλλαγής πολιτικής, δεν φαίνεται να «άγγιξαν» τον Γάλλο συνομιλητή του, που με μια γραπτή ανακοίνωση, μετά το πέρας της κατ΄ ιδίαν τους επαφής, συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του, όχι όμως και τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας , ούτε λίγο ούτε πολύ, «συναίνεση».

Ο αρχηγός της ΝΔ, θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχίσει τον κύκλο των διεθνών επαφών του, πιστεύοντας πως ήδη, ακόμη και αν κάποιοι δεν το ομολογούν δημοσίως, έχουν αρχίσει να προσχωρούν στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ατζέντα του περιλαμβάνεται ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς και γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθίσει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Η επαφή του με το Ε.Λ.Κ, κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, αφού πολλά είναι τα κόμματα που συνδέονται μεν ιδεολογικά, ανά την Ευρώπη, με τη ΝΔ ωστόσο δεν έχουν υιοθετήσει την έως τώρα στάση της. Ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να αναπτύξει την εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου στα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ενώ θα υποδείξει και τις αστοχίες του εφαρμοζόμενου σχεδίου και τον υφεσιακό του χαρακτήρα.

Στη συνέχεια, στα γραφεία της ΕΕ ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με φόντο την τελευταία δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί ανάγκης λήψης οδυνηρών μέτρων στην Ελλάδα για να μπορέσει να βγει από την κρίση χρέους.