ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το plan B Τσίπρα αν πάμε σε ρήξη

Το plan B Τσίπρα αν πάμε σε ρήξη

Ο κύβος ερρίφθη και η ελληνική κυβέρνηση διέβη τον Ρουβίκωνα χθες (Κυριακή 10/05) αργά το απόγευμα, όταν έληξε η επτάωρη συνεδρίαση της κυβερνητικής οικονομικής ομάδας υπό την προεδρία Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Είμαστε πανέτοιμοι για όλα με συγκεκριμένο σχέδιο (το περίφημα plan B) εφόσον σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, στο Eurogroup οι εταίροι μας συνεχίσουν την αδιάλλακτη, σκληρή τους στάση έναντι της Ελλάδας

Μετά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ολάντ και Μοσκοβισί και παράλληλα με τη συνεχή ενημέρωση από τις Βρυξέλλες του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Euroworking Group κ. Χουλιαράκη (ο οποίος όλη την προηγούμενη εβδομάδα παρέμενε στις Βρυξέλλες εργαζόμενος για την Ελλάδα) η βασική διαπίστωση της κυβέρνησης είναι:

• Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας συρόμενοι από την αδιαλλαξία Σόιμπλε, ο οποίος ελέγχει απόλυτα το Eurogroup ζητούν από την κυβέρνηση πλήρη υποταγή και συμφωνίες πέραν από το γνωστό email Χαρδούβελη, δηλαδή ζητάνε άμεση περικοπή συντάξεων και μισθών. Ζητάνε ομαδικές απολύσεις και ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

Όσο και να υποχωρεί η ελληνική κυβέρνηση πάντα ζητάνε και το επόμενο βήμα υποχώρησης της.

«Ως εδώ και μη παρέκει» είναι η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης. Κι αν σήμερα το απόγευμα το Eurοgroup δεν βρει να πει μια καλή κουβέντα για τις ελληνικές προτάσεις, αμέσως τίθεται σε εφαρμογή το plan Β της ελληνικής κυβέρνησης:

1. Μη πληρωμή της δόσης αύριο στο ΔΝΤ των 785 εκατ. ευρώ, ένα γεγονός που βέβαια δεν σημαίνει την άμεση κήρυξη σε πτώχευση της χώρας, γιατί δικαιωματικά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα παράτασης ενός μήνα για να εκπληρώσει τις δια - ταμειακές υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ. Μετά το μήνα αρχίζουν οι κυρώσεις.

2. Άμεση προκήρυξη δημοψηφίσματος εντός 20ημερου με κεντρικό ερώτημα: Δέχεστε ή όχι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που μας ζητάνε οι Ευρωπαίοι

Η κυβέρνηση με κάθε μέσο θα ενημερώσει λεπτομερώς τον ελληνικό λαό και για τις δικές της προτάσεις στους θεσμούς αλλά και για τις απαιτήσεις των εταίρων μας, ώστε να αποφασίσει τελικά ο ελληνικός λαός αν θα πρέπει με τα δεδομένα αυτά να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στα άκρα εφόσον οι εταίροι μας θέλουν να μας κόψουν το κεφάλι», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος στο Newsbomb.

Σχετικές ειδήσεις