ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας
του Κώστα Χαρδαβέλλα

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα γίνει τις μεσημβρινές ώρες, είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέσα από το αίτημα του Γ. Παπανδρέου για180 ψήφους, ώστε να περάσει ο νόμος για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η δραματική νυχτερινή σύσκεψη στο Καστρί με τη συμμετοχή Ραγκούση, Αθανασάκη, Ρέππα, Βάρτζελη, Γερουλάνου και Βενιζέλου τελείωσε γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα. Συζητήθηκαν διάφορα σενάρια και κυριάρχησε η άποψη Βενιζέλου: να ζητηθούν 180 ψήφοι από τη Βουλή για να περάσει το άρθρο για το Μνημόνιο Νο2 με παράλληλο ανασχηματισμό της κυβέρνησης το προσεχές 48ωρο και συμμετοχή σε αυτή προσωπικοτήτων εκτός βουλής (π.χ. Παπαδήμος).

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός βάζει προ των ευθυνών της τη Ν.Δ., αλλά και τα άλλα κόμματα ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρξει ψήφιση από τους 180 βουλευτές του σχετικού άρθρου και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και κρίση να ρίξει την ευθύνη για την όποια πολιτική ανωμαλία ακολουθήσει στη Νέα Δημοκρατία και στα άλλα κόμματα.

Πάντως την τελική πρόταση Παπανδρέου σε Παπούλια τη γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν την έχει ανακοινώσει σε κανέναν και εκείνο που αποκλείουν όσοι συζητούσαν μαζί του μέχρι τα ξημερώματα είναι οι εκλογές και το δημοψήφισμα.

Με λίγα λόγια εάν περάσει η άποψη Παπανδρέου 180 ψήφους για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ουσιαστικά θα έχουμε να κάνουμε με μία «εθνική κυβέρνηση», που ψηφίζει ένα πρόγραμμα βασιζόμενη και στις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πάει ο Παπανδρέου στον Παπούλια