ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία για τα «κουκιά» στο Μαξίμου

Αγωνία για τα «κουκιά» στο Μαξίμου
Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μετράνε και ξαναμετράνε στο Μέγαρο Μαξίμου τις ψήφους για την ώρα που θα κληθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το ένα και μοναδικό άρθρο για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και -για την ώρα- «παίζεται» ο μαγικός αριθμός 151, που χρειάζεται για να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σίγουρος ότι θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στη Βουλή.

Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση, καθώς δεν κινδυνεύει να χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή.

Πλην των τεσσάρων βουλευτών που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Λιάνης, Σακοράφα και Οικονόμου), όλοι οι άλλοι, θα ψηφίσουν μονοκούκι «ναι» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Την άλλη εβδομάδα όμως και το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μόνο αυτή, μετά τις ξεκάθαρες θέσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν θα ψηφίσουν το Μνημόνιο, πρέπει να ψηφίσει τα σκληρά μέτρα που μας έχει επιβάλλει η τρόικα προκειμένου μέχρι τις 12-13 Ιουλίου να μας στείλουν τα 12 δισ. ευρώ της 5ης δόσης.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Το Σαββατοκύριακο στο Καστρί, ο Παπανδρέου με Αθανασάκη, Χρυσοχοϊδη και Σκανδαλίδη (το παλιό «βαθύ» ΠΑΣΟΚ), έλεγχαν μία προς μία τις περιπτώσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δουν αν υπάρχει κίνδυνος να μην συμπληρωθεί το νούμερο 151 στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και να απορριφθεί έτσι το Μνημόνιο 2 από τη Βουλή.

Εάν συμβεί αυτό, η τρόικα δεν θα καταβάλλει την 5η δόση του δανείου, στις 15 Ιουλίου το Δημόσιο δεν θα μπορεί να πληρώσει τους μισθούς και τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία τις συντάξεις και θα ξεσπάσει μια οξύτατη κυβερνητική κρίση που αυτή τη φορά σίγουρα θα οδηγήσει τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση σε παραίτηση.

Για την ώρα το «ύφασμα» βγαίνει και δεν βγαίνει στην κυβέρνηση, καθώς τα νούμερα λένε τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με 160 βουλευτές στη Βουλή. Από αυτούς έχουν μείνει οι 155, καθώς οι Δημαράς, Λιάνης, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστος έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί.

Από τους 155 ήδη ένας, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Α. Αθανασιάδης, έχει δηλώσει επίσημα ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Μένουν τρεις μέχρι να φτάσουμε στο κόκκινο όριο των 151 ψήφων που χρειάζεται η κυβέρνηση για να περάσει το νομοσχέδιο.

Αλλά ήδη επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Δημήτρης Λιντζέρης, Χρύσα Αράπογλου, Όλγα Τέντε, Σοφία Γιαννακά, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θωμάς Ρομπόπουλος και Γιάννης Αμοιρίδης έχουν βρεθεί με δηλώσεις τους απέναντι στα σκληρά μέτρα που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Εάν αυτοί οι επτά ψηφίσουν «όχι» ή «παρών», τότε το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί μόνο από 147 βουλευτές, άρα η κρίση θα είναι γεγονός.

Από σήμερα το πρωί ασκούνται ιδιαίτερες πιέσεις στους επτά αυτούς «αγανακτισμένους» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υποταχθούν στην κομματική γραμμή του Μεσοπρόθεσμου.