ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στην Πυροσβεστική

Κουτσούμπας: Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στην Πυροσβεστική

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον οποίο υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ο κ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό σώμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, το ΚΚΕ θεωρεί ότι το πρόβλημα των πυρκαγιών, της δασοπροστασίας και γενικότερα της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και της λαϊκής περιουσίας χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση.

«Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη κυρίως και όχι στην καταστολή, κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, την ώρα που προκύπτει το πρόβλημα πως θα δράσεις για να το αποτρέψεις και να σβήσεις τη φωτιά και για να μην κινδυνέψει η περιουσία του λαού, η ζωή των συνανθρώπων μας» σημείωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Επίσης, τόνισε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση, «γιατί υπάρχει συνεχής υποχρηματοδότηση όλα αυτά τα χρόνια, από το 2000 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν. Υπάρχει πρόβλημα με το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό του πυροσβεστικού σώματος, που ενώ δίνουν τα πάντα, την ίδια τους τη ζωή για την κατάσβεση των πυρκαγιών και για να σώσουν τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους, την ίδια στιγμή έχουν σοβαρά εργασιακά προβλήματα.

Οι συνθήκες είναι - όπως τις ξέρουμε όλοι - απαράδεκτες. Υπάρχει πρόβλημα απληρωσιάς, υπάρχει πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας, υπάρχει πρόβλημα - το κύριο - της έλλειψης προσωπικού. Χρειάζεται άμεση στελέχωση και ενίσχυση. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η τριχοτόμηση σε μόνιμους, σε πενταετούς θητείας ή σε έκτακτους, οι οποίοι θα πρέπει να ενιαιοποιηθούν. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό εκπαιδευμένο, που να μπορεί να βοηθάει και θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν όλα τα μέτρα, όπως είναι η συντήρηση των οχημάτων, οι στολές του προσωπικού, γιατί ακριβώς θέτουν, οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί, το ανθρώπινο δυναμικό, σε κίνδυνο τη ζωή τους κατά τη διενέργεια του καθήκοντός τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός και για την εκπαίδευση του πληθυσμού».

Ο κ. Κουτσούμας υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα διεκδικήσει την επίλυση αυτών των ζητημάτων το επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλίες στη Βουλή προς τα αρμόδια υπουργεία, προβάλλοντας παράλληλα τις θέσεις του. Τέλος, δήλωσε ότι «όλες οι κομματικές οργανώσεις, τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι του ΚΚΕ, όταν προκύπτει πρόβλημα με την εθελοντική δράση τους, να βοηθούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, την προστασία της περιουσίας και της ζωής των συμπολιτών μας».

Σχετικές ειδήσεις