ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνογερμανικό επεισόδιο για τη φύλαξη των συνόρων

Ελληνογερμανικό επεισόδιο για τη φύλαξη των συνόρων

«Ναι» σε «πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης οργανωμένα», «σε τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή», αλλά ούτε συζήτηση για «καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών - Σε εξέλιξη διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και με τεράστιο κόστος», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία επίσης υπογραμμίζει: «Να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».

Σε… υποψία ελληνογερμανικού διπλωματικού επεισοδίου οδήγησαν τελικώς οι «υποδείξεις» της Καγκελαρίας της Γερμανίας για τη φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο και την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα, ξεκαθαρίζει πως το ζήτημα των κοινών περιπολιών στα σύνορα με την Τουρκία είναι εκτός συζήτησης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «καινοφανής ιδέα», ενώ επί λέξη αναφέρεται πως η Ελλάδα δεν μπορεί «να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων».

Επίσης αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση «ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου».

«Η Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Κούτρας, «η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», «ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου», σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στη λύση».

«Ενίσχυση της FRONTEX, αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας», όπως υπενθυμίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι τα θέματα μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που θεωρεί αναγκαία η Ελλάδα, η οποία «με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

«Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα» συνεχίζει ο κ. Κούτρας «συνίσταται στη διαμόρφωση μιας «συντεταγμένης» κατάστασης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και, βεβαίως, στην Ευρώπη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της οποίας επιβάλλουν την υποδοχή των προσφύγων πολέμου», επισημαίνοντας ότι «θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης», ενώ «παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου -χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές- αλλά και της σταθερότητας στην Αίγυπτο».

«Ουδέποτε η Κομισιόν πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και του ελληνικού λιμενικού»

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα (13/10) ότι κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι κομβικό σημείο είναι η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό ζήτημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή. Επιπλέον, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου. Τον Φ. Τίμερμανς θα συνοδεύουν ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, όπου «ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κλιμάκια της Επιτροπής συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού».

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ερωτηθείς, δε, για το αν η Επιτροπή έχει προτείνει κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε κατηγορηματικά πως ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κάτι τέτοιο. Όπως διευκρίνισε, στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, αλλά και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να δημιουργήσει ζώνες διέλευσης (transit zones) για τους πρόσφυγες στα σύνορά της, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι είναι κάτι που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ήδη εφαρμόζεται στα αεροδρόμια. Όσον αφορά όμως στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι ένα μέτρο το οποίο νομικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιστάσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο Σχοινάς πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή, σε διαβούλευση με τις εθνικές αρχές, εξετάζει υπό ποιές προϋποθέσεις τέτοιου είδους μέτρα μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση με τους πρόσφυγες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης είναι η αποτίμηση των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός του έργου της επί του θέματος.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετέχουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ. Λόγω απουσίας του σε αποστολή στο εξωτερικό δεν συμμετέχει στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Σχετικές ειδήσεις