ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Euroworking Group: Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη Αθήνας - Θεσμών

Euroworking Group: Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη Αθήνας - Θεσμών

Σε κούρσα ενάντια στο χρόνο αναδεικνύεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, αφού μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, φαίνεται πολύ δύσκολο να κλείσουν οι εκκρεμότητες ως προς τα 49 προαπαιτούμενα του «Μνημονίου 3».

Το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει εκ νέου να βαραίνει για την Ελλάδα, αφού οι δανειστές αξιώνουν επίσπευση όλων των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων από πλευράς Αθήνας, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη χθες το απόγευμα (07/11/2015) δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ μάλιστα αναφέρουν πως είναι πιθανό σήμερα Κυριακή (08/11/2015) να υπάρξει συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα κληθεί να πιστοποιήσει την όποια πρόοδο επί της διαπραγμάτευσης και να προχωρήσει στις σχετικές εισηγήσεις προς το Eurogroup.

Διαπραγμάτευση στο «παρά ένα»

«Αγκάθια» στις συνομιλίες εξακολουθούν να είναι οι πλειστηριασμοί της α’ κατοικίας, με την αναπροσαρμογή των ορίων που αφορά στην προστασία των φορολογουμένων από το νόμο Κατσέλη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει πάση θυσία να προστατεύσει τουλάχιστον το 50% των δανειοληπτών, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι διαπραγματεύσεις ως προς το θέμα των πλειστηριασμών οδηγηθούν σε αδιέξοδο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να συγκαλέσει ακόμη και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να υπάρξει λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Εξάλλου, στα «φλέγοντα» ζητήματα συγκαταλέγεται και η ρύθμιση των 100 δόσεων, με τους Θεσμούς να αξιώνουν άμεση απένταξη όσων δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με το περιθώριο 30 ημερών που έδωσε η κυβέρνηση για τις αποπληρωμές, αλλά και για την ενημέρωση των οφειλετών.

Την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει το θέμα των γενοσήμων, ενώ η υπόθεση του «αγγελιόσημου» φαίνεται ότι οδηγείται στην... παράταση, καθώς οι δυο πλευρές δείχνουν να συμφωνούν να εξεταστεί στο τέλους του μήνα με όλο το «πακέτο» του ασφαλιστικού που καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα, αφού μετά το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται η επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα.

Αντικείμενο, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου ο έλεγχος της προόδου και η κατάρτιση της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν με πολλαπλούς σκοπούς: να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ με το οποίο συνδέεται, να οδηγήσει στην διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης (αμέσως μετά επιδιώκει η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα του χρέους) και να «ξεκλειδώσει» τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Σχετικές ειδήσεις