ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: «Ψυχραιμία, η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία»

Βενιζέλος: «Ψυχραιμία, η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία»
Δραματική έκκληση απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή, ζητώντας από κόμματα και πολίτες εθνική ενότητα, ψυχραιμία και ομοψυχία...

Δραματική έκκληση απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή, ζητώντας από κόμματα και πολίτες εθνική ενότητα, ψυχραιμία και ομοψυχία.

Εξήγησε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία και πως δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στις τράπεζες.

Επιτέθηκε επίσης τον κ. Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι δημαγωγεί και παίζει με τις λέξεις και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε «να σταματήσει το παιχνίδι με τις λέξεις τέτοιες κρίσιμες στιγμές και οι πολίτες να ακούν μόνο τις υπεύθυνες φωνές. Ενεργώ κατ' εντολή του πρωθυπουργού αλλά ως υπουργός έχω ευθύνη απέναντι στον τόπο και στον πολίτη. Καλώ τους πολίτες να ακούν την κυβέρνησή τους και τον υπουργό που τους ενημερώνει υπεύθυνα. Δίνουμε έναν αγώνα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, οι χειρισμοί είναι λεπτοί και γίνονται βάσει σχεδίου. Ο δημαγωγικός και ανεύθυνος λόγος είναι επικίνδυνος» είπε.

Διαβεβαίωσε επίσης πως «δεν υπάρχει κίνδυνος ή απειλή χρεοκοπίας, δεν θα παίζει κανείς με τις λέξεις, την αγωνία των πολιτών και το έθνος και δεν δικαιούται να παίζει κάποιος θεσμικός παράγοντας και αυτό αφορά την αντιπολίτευση. Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίζει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε..».

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι «απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας και χρηματοδότησης. Η τελευταία υποβάθμιση από την Φιτς ήρθε χωρίς καμία πραγματική επίπτωση για τις τράπεζες και το ίδιο ισχύει και για τα αποτελέσματα των στρες τεστς που θα έχουμε αύριο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, θεσμική και απερίφραστη αυτή μου η διαβεβαίωση» είπε και πρόσθεσε πως «Αν κάποιοι επιχειρούν να μεταφράσουν κατά τρόπο λαϊκίστικο τον όρο selective default τους λέω πως δεν είναι ούτε χρεοκοπία ούτε αδυναμία πληρωμής, είναι προσωρινή βαθμολόγηση των ελληνικών ομολόγων. Χρειάζεται σοβαρότητα και ψυχραιμία και έλεος πια εθνική ενότητα, γιατί αυτός που την πληρώνει είναι ο πιο αδύναμος, ο πιο φτωχός…».

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος για να περιγράψει την κατάσταση της χώρας, χρησιμοποίησε το εξής παράδειγμα: «Πρέπει να αλλάξουμε ράγες και από τις ράγες των βαρέων μέτρων να πάμε σε αυτές της ελάφρυνσης. Ο κλειδούχος λοιπόν πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση στις ράγες και αυτό κρατά μια στιγμή και είναι αναγκαίο» ξεκαθάρισε όμως πως «Δεν κάνουμε ακροβασίες και δεν κάνουμε τίποτα στην τύχη».