ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βιβλίο του πρώην τσάρου της Οικονομίας για την κρίση

Το βιβλίο του πρώην τσάρου της Οικονομίας για την κρίση
«Σώζεται ο Τιτανικός; Από το Μνημόνιο, ξανά στην ανάπτυξη» τιτλοφορείται το βιβλίο του Νίκου Χριστοδουλάκη...

Με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας καταπιάνεται στο βιβλίο του με τίτλο «Σώζεται ο Τιτανικός; Από το Μνημόνιο, ξανά στην ανάπτυξη» ο πρώην τσάρος της Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Πόλις» και αναμένεται να τροφοδοτήσει τον δημόσιο διάλογο για το χρέος, καθώς προτείνει μια σειρά από λύσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υποστηρίζει ότι η λέξη-κλειδί για την έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη και προτείνει μια σειρά από επείγουσες μικρές και μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνει να αντικατασταθεί το μνημόνιο «από μια νέα συμφωνία αρχών και δεσμεύσεων, χωρίς όμως πολιτικούς καταναγκασμούς και κοινωνική εξουθένωση. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δημοσιονομικούς στόχους όπως τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά όχι την υπαγόρευση των μέσων πολιτικής, καθώς και αναπτυξιακά μέτρα όπως τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά χωρίς υποθήκευση δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές».

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είχε οριστεί υφυπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Σημίτη, αργότερα υπουργός Ανάπτυξης (200-2001) και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών, έως τον Μάρτιο του 2004.