ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζουν όλα στα εργασιακά – Μειώνεται ο κατώτατος μισθός και καταργούνται 13ος και 14ος

Αλλάζουν όλα στα εργασιακά – Μειώνεται ο κατώτατος μισθός και καταργούνται 13ος και 14ος

Αριστερός «οδοστρωτήρας» και στις εργασιακές σχέσεις – Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε στο Newsbomb.gr ότι οι δανειστές απαιτούν να περάσουν από τη Βουλή και τα εργασιακά – Δοκιμάζει τη συνοχή της κυβέρνησης η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Αν και στην κυβέρνηση επιδίδονται σε επικοινωνιακό μπαράζ προκειμένου να πείσουν ότι τα δύσκολα πέρασαν και πλέον επιστρέφει η ομαλότητα των πολιτών, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό είχε τονίσει πως με τη συμφωνία που επετεύχθη η κυβέρνηση μπορεί να κάνει στροφή στην καθημερινότητα και να κοιτάξει τα προβλήματα των πολιτών.

Ωστόσο, οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν και να εγείρουν νέες απαιτήσεις, με βασικό ζήτημα τα εργασιακά.
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Newsbomb.gr επιβεβαίωσε πως οι δανειστές απαιτούν το αμέσως επόμενο διάστημα, μέχρι το Σεπτέμβρη το πολύ, να έχει περάσει το πακέτο με τα εργασιακά.

Η ατζέντα των εργασιακών θα ανοίξει στις 20 Ιουνίου όταν η επιτροπή των ξένων εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε κατά κύριο λόγο από τους δανειστές ,με ένα μόνο μέλος της από την ελληνική πλευρά, θα έρθει στην Αθήνα.

Τι θα περιλαμβάνει αυτό το... πακέτο; Ρυθμίσεις που θα αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τους μισθούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται μειώσεις του εργατικού κόστους, περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ντόμινο απολύσεων, πλήρη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για το «πακέτο μέτρων για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» το οποίο θα κληθεί να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το σκληρότερο μέτρο που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της κυβέρνησης αφορά την κατάργηση δύο μισθών (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας), κυρίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφού για τους ήδη εργαζόμενους αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς.

Αλλαγές έρχονται και στα επιδόματα ανεργίας. Ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να θεσπιστεί η αναλογικότητα του επιδόματος, ώστε το ύψος του ποσού που θα δικαιούνται οι άνεργοι να είναι ανάλογο με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Σχετικές ειδήσεις