ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόβει τις «αντιρρήσεις» για τις εκλογές ο Σαμαράς

Κόβει τις «αντιρρήσεις» για τις εκλογές ο Σαμαράς
Έτοιμος να επαναφέρει δυναμικά το αίτημα των εκλογών...

Έτοιμος να επαναφέρει δυναμικά το αίτημα των εκλογών, εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Στελέχη της «Συγγρού», εκτιμούν μάλιστα πως αυτό δεν είναι μόνο μονόδρομος για τη ΝΔ αλλά και σωτήρια επιλογή για τη χώρα αφού τα οφέλη - μιας αλλαγής πολιτικής σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση αναδειχθεί πρώτο κόμμα- θα είναι πολλαπλάσια της αστάθειας που παραδοσιακά προξενούν οι πρόωρες εκλογές, ιδίως σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον.

Παρά την ξεκάθαρη θέση Σαμαρά στο θέμα των εκλογών, κορυφαία στελέχη δεν δείχνουν να συμμερίζονται την επιθυμία του, εκφράζοντας δημοσίως τις ενστάσεις τους, χαράζοντας δική τους γραμμή, που αποκλίνει αισθητά από το «θέλω», του αρχηγού της ΝΔ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην Υπουργού και νυν τομεάρχη Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της παράταξης, Κωστή Χατζηδάκη, που υποστήριξε πρόσφατα πως «οι εκλογές δε θα λύσουν τα προβλήματα, όπως δεν τα έλυσαν και οι προηγούμενες».

Ανάλογες απόψεις, διατυπώνονται και από άλλα στελέχη στους διαδρόμους της «Συγγρού», χωρίς ωστόσο για την ώρα άλλα στελέχη να έχουν νοιώσει την ανάγκη να διαφοροποιηθούν επωνύμως και δημοσίως πάνω στη ρητορική που αντιλαμβάνονται ότι αποτελεί «κεντρική πολιτική επιλογή», της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Φρένο στις παραφωνίες

Υπό το φόβο πολλαπλασιασμού ανάλογων διατυπώσεων, δυο στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, φρόντισαν να υπενθυμίσουν εχθές -μετά από μια σχετικά μακρά παύση- την κομματική θέση, υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία σημείωσε πως «το όποιο κόστος προσφυγής στην κάλπη θα είναι πολύ μικρότερο από τη ζημία που επιτελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα», ενώ ο στενός συνεργάτης του προέδρου Δημήτρης Σταμάτης, με δηλώσεις του στον flash, επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, θεωρώντας το απόρροια της μη στήριξης της κοινωνίας και της πραγματικής αντοχής της οικονομίας μας.

Την ίδια ώρα πολλές είναι και οι εκτιμήσεις στη ΝΔ για το τι τελικά θα αποφασίσει να πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου και για το αν η κυβέρνηση θα προσφύγει τελικά στις κάλπες το Φθινόπωρο. Πιο κοντά στην τελευταία άποψη εμφανίζεται ο Γραμματέας Προγράμματος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ λιγότερο σίγουρος για την τελική στάση του πρωθυπουργού, φέρεται να είναι ο Γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποστηρίζοντας όμως και αυτός την ανάγκη μια τέτοια εξέλιξη να έρθει το ταχύτερο δυνατόν.