ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπανδρέου – Σαρκοζί για τη διάσωση της Ελλάδας

Συνάντηση Παπανδρέου – Σαρκοζί για τη διάσωση της Ελλάδας
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και οι τρόποι αντιμετώπισής της...

Εν μέσω έντονων φημολογιών για «Γαλλογερμανική» πρόταση προς την Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντάται σήμερα στις 17:00 το απόγευμα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, μόλις λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στη Βαρσοβία προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με την ομόλογό του της Σλοβακίας, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τον οποίο και θα συζητήσει την ανάγκη επίσπευσης στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών με το Γάλλο πρόεδρο θα τεθούν επί τάπητος η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και οι τρόποι αντιμετώπισής της, καθώς και οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Η συνάντηση Παπανδρέου – Σαρκοζί αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται μία μόλις μέρα πριν τη νέα συνάντηση που πιθανότατα θα έχουν Σαρκοζί – Μέρκελ το Σάββατο στο Παρίσι.

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας έχουν στα "σκαριά" σύμφωνα με πληροφορίες, ένα plan B για την Ελλάδα με «κούρεμα» 50% του χρέους της. Το “haircut” ωστόσο προκαλεί προβληματισμό στο Παρίσι, δεδομένης της υπερέκθεσης των τραπεζών του σε ελληνικά ομόλογα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε εκ νέου χθες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, στο περιθώριο της Συνόδου, την οποία και συνεχάρη για την υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο της διεύρυνσης του EFSF, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικής σημασίας» εξέλιξη.

Είχε ακόμα συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, αλλά και της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Εσθονίας, καθώς και με τους προέδρους της Ουκρανίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν και τον αντιπρόεδρο του Ηνωμένου Βασιλείου.