ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας

Παραιτήθηκε ο  Πρωθυπουργός της Ιορδανίας

Παραιτήθηκε σήμερα ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Μαρούφ Μπακχίτ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος είχε γίνει στόχος έντονων επικρίσεων από την αντιπολίτευση τις τελευταίες εβδομάδες. Στην θέση του παραιτηθέντος Μπακχίτ, διόρισε σήμερα ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπνταλάχ ΙΙ, τον 61άχρονο Αούν Χασαουνέχ.


Εξήντα βουλευτές υπέγραψαν και παρέδωσαν χθες, επιστολή στον βασιλιά Αμπνταλάχ ΙΙ, η οποία περιείχε επικρίσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς του Μπακχίτ, αλλά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στην Ιορδανία πραγματοποιούνται διαδηλώσεις από τον Ιανουάριο, με αίτημα τις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της διαφθοράς και για την παραίτησή του Μπακχίντ, πίεζαν χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να «επαναφέρει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση», λόγω της εξαιρετικής φήμης του καθώς ο Χασαουνέχ ήταν δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, από το 2000.