ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Κυβέρνηση σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Εμμένει στο δημοψήφισμα παρά τη χιονοστιβάδα αντιδράσεων

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πλέον κυβέρνηση και Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παίζει πλέον το τελευταίο του χαρτί για να κρατηθεί στην εξουσία.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα, ο πρωθυπουργός, παρουσιάστηκε αμετακίνητος στην απόφασή του να τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την επιλογή του, λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι το δημοψήφισμα αποτελεί βασική προεκλογική αρχή της κυβέρνησης.

«Όσοι έπαιξαν τα λεφτά τους στη χρεοκοπία έχασαν. Όλοι αυτοί φοβούνται το λαό και την ετυμηγορία του. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τον τόπο από τη δυσωδία και τα συμφέροντα και δεν θα το βάλουμε κάτω», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού.

Κατά τη συνεδρίαση, υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δεν έλειψαν όμως οι φωνές κριτικής και οι αρνητικές προσεγγίσεις.

Αιχμές για την απόφαση δημοψηφίσματος άφησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανέφερε πως «δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα, που δεσμεύει την χώρα για 30 χρόνια», ενώ εξήγησε πως επιθυμεί να δει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος πριν τοποθετηθεί.

Διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση ζήτησε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

«Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.Θετικά για το δημοψήφισμα φέρεται να έχουν τοποθετηθεί οι Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όχι σε πρόωρες εκλογές

Κατά την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός απέρριψε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Οι εκλογές θα ισοδυναμούσαν με αποφυγή ευθυνών και θα οδηγούσαν σε χρεοκοπία», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι είχε ενημερώσει τους εταίρους για το δημοψήφισμα το οποίο όπως είπε θα στηρίξουν.

Τα ερωτήματα του Δημοψηφίσματος

Τα θέματα στα οποία θα κληθούν να πάρουν θέση οι πολίτες είναι:

Α. Ναι ή όχι στη σύμβαση,
Β. Ναι ή όχι στην Ευρώπη
Γ. Ναι ή όχι στο ευρώ,