ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ για Παπανδρέου: Είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του

ΝΔ για Παπανδρέου: Είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του

Την έκπληξη έκανε χθες ο Αντώνης Σαμαράς. Φορώντας τη «φανέλα της εθνικής», έκανε ένα βήμα πίσω από το πάγιο αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, προτείνοντας, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και αρμοδιοτήτων.

«Οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε συνθήκες ομαλότητας, ώστε να μπορέσει να αποφασίσει ορθά ο ελληνικός λαός», υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ο Αντώνης Σαμαράς, που ζητά «κάλπες» σε 6 εβδομάδες από σήμερα, αφού πρώτα θα έχει σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας και η εξασφάλιση της 6ης δόσης –το αργότερο μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων- ενώ θα πρέπει να είναι περιορισμένη και με την έννοια ότι θα έχει μία και αποκλειστική αρμοδιότητα, ακριβώς, την επικύρωση της συμφωνίας και την εξασφάλιση της επόμενης δόσης.

«Παραιτήσου τώρα»

«Εγώ έκανα την υποχώρησή μου για την Πατρίδα. Ο Παπανδρέου πρέπει να παραιτηθεί. Είναι επικίνδυνος για τη χώρα», φέρεται να πιστεύει ακράδαντα ο Αντώνης Σαμαράς, που κάλεσε τρεις φορές χθες τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Πρώτη φορά, κατά τη μεσημβρινή του παρέμβαση, στη συνέχεια σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και τέλος από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της ΝΔ, δεν δέχεται να κάνει ούτε βήμα πίσω από την πρότασή του αυτή, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη μη συμμετοχή στο προσωρινό σχήμα, πολιτικών προσώπων, από κανένα χώρο, ούτε και από τη Νέα Δημοκρατία.

Για την ώρα πάντως. στο στρατόπεδο Σαμαρά, παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού το σκηνικό είναι ρευστό και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα της αποψινής κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουν η πρότασή τους να ευοδωθεί χωρίς να μπορούν να προβλέψουν την αντίδραση του πρωθυπουργού, καθώς σχολιάζοντας τη χθεσινή του ομιλία, κορυφαία στελέχη τόνιζαν πως «ο Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει» και πως «είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του».

«Κάθε ομιλία Παπανδρέου και άλλο σενάριο», παρατηρούσαν αργά το βράδυ, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.