ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ δεν συγκυβερνά

Η ΝΔ δεν συγκυβερνά

«Όλοι μαζί θα στηρίξουμε τη νέα μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου στο έργο της κι ευχόμαστε να επιτύχει στην αποστολή της», δήλωσε μεταξύ άλλων εχθές ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει εαυτόν από το νέο σχήμα και να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο πως η ΝΔ μπορεί να βάζει πλάτη στα δύσκολα για το κοινό καλό, αλλά δεν συγκυβερνά.

Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά πως εδώ που έφθασαν τα πράγματα, με την έως τώρα πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση μιας λαθεμένης πολιτικής, ο σχηματισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και περιορισμένες αρμοδιότητες, κατέστη ουσιαστικά μονόδρομος για την επίτευξη ορισμένων κρίσιμων στόχων για την πατρίδα. Την ίδια ώρα, γνωρίζει καλά πως τόσο στη βάση, όσο και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, υπάρχουν φωνές που διαφοροποιούνται από αυτή την εξέλιξη και για αυτό δεν προτίθεται να σταματήσει να υπενθυμίζει πως η ΝΔ αποτελεί μέχρι σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πως δεν μπαίνει στο «κάδρο» συγκυβερνώντας αλλά δίνει χείρα βοήθειας στη χώρα –και όχι στο ΠΑΣΟΚ- για το εθνικό συμφέρον.

«Δεν συγκυβερνώ»

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, «έχτιζε» τις προηγούμενες ημέρες –δια της στάσης του- την επιχειρηματολογία του προέδρου της ΝΔ περί μη συγκυβέρνησης, διαρρέοντας με κάθε τρόπο πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ζητήσει θέσεις, καρέκλες και αξιώματα και πως δεν μετέχει σε συζητήσεις και μοιρασιές, αφού ο μοναδικός της σκοπός είναι η συμμετοχή σε ένα σχήμα που θα φέρει εις πέρας κάποιους βασικούς στόχους και στην πορεία –άμεσα- θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, σε συνθήκες ομαλότητας.

«Δεν θέλησα παραπάνω συμμετοχή. Δεν θέλησα συγκυβέρνηση. Κι ο καθένας καταλαβαίνει γιατί…», επιβεβαίωσε εχθές ο ίδιος ο αρχηγός της παράταξης, θεωρώντας ωστόσο ταυτόχρονα πως η ανάθεση, από το Λουκά Παπαδήμο, δυο κρίσιμων υπουργείων, με ουσιαστικό ρόλο και βαρείς εθνικούς συμβολισμούς, όπως το Άμυνας –στον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο- και των Εξωτερικών –στον έτερο αντιπρόεδρο, Σταύρο Δήμα-, δεν ήταν τυχαία και πως στέλνει τα μηνύματα που πρέπει να στείλει εκεί που πρέπει να τα στείλει…

«Η χώρα χρειάζεται εκλογές»

Παράλληλα, για να αποφύγει πιθανούς κραδασμούς, η ηγεσία της ΝΔ, προτάσσει τις «νίκες», που απέσπασε τα τελευταία 24ωρα, απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μάλιστα πως κατάφερε ό,τι δεν έχει κάνει ποτέ κόμμα αντιπολίτευσης, μέχρι σήμερα, δηλαδή «να αλλάξει κυβέρνηση και Πρωθυπουργό στο μέσο της τετραετίας». Μεταξύ των «επιτυχιών» της, η αξιωματική αντιπολίτευση μετρά ακόμη την απόσυρση του δημοψηφίσματος, τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης που θα ξεμπλοκάρει την έκτη δόση και θα προχωρήσει τη νέα δανειακή σύμβαση και την άμεση διενέργεια εκλογών.

Στο στρατόπεδο της Συγγρού, θα επιμείνουν, εφόσον χρειαστεί, στην υπενθύμιση της αναγκαιότητας προσφυγής στις κάλπες σε περίοδο που η χώρα δεν θα βρίσκεται σε αστάθεια και οι πολίτες δεν θα είναι σε σύγχυση ενώ δεν πρόκειται να αφήσουν να ξεχαστεί πως η συγκεκριμένη ημερομηνία, της 19ης Φεβρουαρίου, έχει συμφωνηθεί και από τα τρία μέρη της νέας σύνθεσης.

Ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισε μάλιστα τις εκλογές «βαλβίδα ασφαλείας», για να εκφραστεί η κοινωνία, γεγονός που δείχνει την έμφαση που δίνει το κόμμα στην επίτευξη αυτού του στόχου, αφού γνωρίζει καλά πως η εγγύηση αυτή ανταποκρίνεται στο «θέλω», ενός μεγάλου τμήματος του κομματικού ακροατηρίου, που δεν «χειροκροτεί», την κεντρική επιλογή για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης υπό έναν μη εκλεγμένο πρωθυπουργό.

Σταθερή στις θέσεις της η ΝΔ

Το «γαλάζιο» επιτελείο, ξεκαθαρίζει μέχρι αυτή την ώρα, πως ο Αντώνης Σαμαράς, δεν προτίθεται να υποκύψει στις έξωθεν πιέσεις για παροχή εγγράφων δεσμεύσεων και παραπέμπουν στην χθεσινή του δήλωση πως η ΝΔ δεν θα δεχθεί «ούτε ταπεινώσεις, ούτε προσβολές. Ούτε για το λαό μας, ούτε για το δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Στελέχη του κόμματος, σημειώνουν μάλιστα πως δεν μπορούν οι εταίροι μας να θεωρούν συλλήβδην αναξιόπιστη μια χώρα επειδή συναναστρέφονταν όλα αυτό το διάστημα τον Γιώργο Παπανδρέου και επιμένουν πως η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να αποδείξει τίποτα αφού -πέραν των άλλων-, μέχρι σήμερα έχει δικαιωθεί πλήρως στις εκτιμήσεις της και έχει εγκαίρως χτυπήσει «καμπανάκια», που έχουν ακουστεί και στο εξωτερικό.

«Δεν είναι πουκάμισα οι απόψεις για να τις αλλάζεις…», η χαρακτηριστική αποστροφή Σαμαρά, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, μέσω της οποίας εξέπεμψε το μήνυμα πως ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει να είναι ωφέλιμος για τον τόπο, προτείνοντας άλλο μείγμα πολιτικής και όντας έτοιμος, μετά την εντολή του Φλεβάρη, να επαναδιαπραγματευθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.