ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λουκάς Παπαδήμος με τα μάτια των φίλων του

Ο Λουκάς Παπαδήμος με τα μάτια των φίλων του

Εργασιομανής, ακούραστος, μεθοδικός, φιλότεχνος, καλοφαγάς είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στο νέο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο στενοί του φίλοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στενός φίλος του νέου πρωθυπουργού αναφέρει: «ο Λουκάς Παπαδήμος είναι λάτρης της απαλής μουσικής και ιδιαίτερα του Μάνου Χατζιδάκι, οπαδός της τέχνης και ιδίως της ζωγραφικής, δηλώνει Ολυμπιακός, είναι καλοφαγάς και έχει αδυναμία στα γλυκά».

Στην Τράπεζα της Ελλάδος

Κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται στα κύρια χαρακτηριστικά του κ. Παπαδήμου, που θήτευσε ως διοικητής την περίοδο 1994-2002.

«Είναι εργασιομανής. Εάν δεν τελείωνε τα θέματα που είχε προγραμματίσει να ολοκληρώσει εντός της ημέρας, δεν έφευγε από το γραφείο του, ακόμα κι αν η ώρα πήγαινε δώδεκα, μία ή και δύο τη νύχτα. Αν πεινούσε, έβγαινε για λίγο από την Τράπεζα της Ελλάδος γύρω στις εννέα, πήγαινε για φαγητό και ύστερα από μία ώρα το πολύ ήταν και πάλι στο γραφείο του, μέχρι να τελειώσει τις εργασίες που είχε προγραμματίσει. Μόνο τότε πήγαινε για ύπνο. Αφού απορούσαμε: πότε κοιμάται αυτός ο άνθρωπος!», αναφέρει.

Στην ΕΚΤ

Τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας του κ. Παπαδήμου θυμούνται και στενοί του συνεργάτες από την ΕΚΤ, όπου ήταν αντιπρόεδρος από το 2002 μέχρι το 2010. Ένας εξ αυτών κάνει λόγο για «τρομερό πρόγραμμα εργασίας», και υποστηρίζει ότι «ο άνθρωπος μάλλον χρειάζεται λίγο ύπνο».

Εκείνη την περίοδο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Παπαδήμος είχε άριστες σχέσεις με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και με τον Ολλανδό προκάτοχό του στην προεδρία Βιμ Ντάουζενμπεργκ. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί ότι πάντοτε ο νυν πρωθυπουργός βρισκόταν στο πόντιουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ωστόσο ποτέ δεν έκλεψε το «σόου» του προϊσταμένου του.

Εξαιρετικές σχέσεις διατηρεί ο κ. Παπαδήμος και με τον νυν πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, από τα χρόνια του ΜΙΤ, ενώ και οι δύο συνεργάστηκαν στενά με το νομπελίστα Φράνκο Μοντιλιάνι.

Φιλικές σχέσεις

Ο κ. Παπαδήμος, παρότι ξεκαθάρισε και προχτές ότι δεν είναι πολιτικός, διαθέτει φιλικές σχέσεις με πρώην εκσυγχρονιστές υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, όπως τον Τ. Γιαννίτση, τον Αλ. Παπαδόπουλο και τον Μ. Παπαϊωάννου αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, με τον οποίο συνεργάστηκε για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές, ο κ. Παπαδήμος είχε ενεργό ρόλο, ιδιαίτερα για το μέγεθος της υποτίμησης της δραχμής, το 1998, θέμα για το οποίο είχε διαφωνήσει με τον τότε «τσάρο», Γιάννο Παπαντωνίου.

Προσωπική ζωή

Ποιος είναι όμως ο κ. Παπαδήμος. Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1947 στην Αθήνα με καταγωγή από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Είναι παντρεμένος με την αμερικανοολλανδέζα ζωγράφο Σάνα Παπαδήμου και δεν έχουν παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια, τις ελάχιστες διακοπές του τις περνούσε στην Ελλάδα, το 2008 και το 2009 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο, με τον οποίο τον συνδέει βαθιά φιλία, στη γενέτειρα του κ. Ράπανου, την Κω.

Όταν τελείωσε η θητεία του στην ΕΚΤ, ο κ. Παπαδήμος προγραμμάτιζε διακοπές στην Ελλάδα, ωστόσο ένα ατύχημα της συζύγου του τον κράτησε όλο το καλοκαίρι στη Φρανκφούρτη.