ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Βουλή τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Με ενός λεπτού σιγή τίμησε την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η Βουλή.Παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα ειδική συνεδρίαση για τα 38 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τα τανκς, αλλά θα πρέπει να γίνεται όλο και περισσότερο ουσιαστική.

«Χρειάζεται μια "εξέγερση" απέναντι στις παθογένειες- και εμείς οι πολιτικοί να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα λέγοντας ότι «Με αποφασιστικότητα και ενότητα μπορούμε να πετύχουμε και τους νέους μας εθνικούς στόχους, να ξεπεράσουμε την κρίση και να επαναφέρουμε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης».
Σημείωσε εξάλλου πως «η 17η Νοέμβρη υπογραμμίζει και δείχνει ότι ο λαός και ειδικότερα οι νέοι μπορούν να υπερβούν κρίσεις και να πετύχουν εθνικούς στόχους όταν ενεργούν με αποφασιστικότητα και ενότητα».

«Πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πατρίδας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε προτάσσουμε την αποτροπή των κινδύνων που απειλούν τη χώρα, τη συνοχή της κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο, τη στήριξη της νέας γενιάς, που βλέπει τα όνειρά της να καταρρέουν.

Παλεύουμε για αλλαγή της αποτυχημένης οικονομικής συνταγής, για στροφή στην επανεκκίνηση και την ανάταξη της οικονομίας, για περισσότερη Δικαιοσύνη.
Οι αγώνες που σήμερα τιμούμε ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική και να ξαναζωντανέψουμε τη χαμένη ελπίδα».

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε πως η δημοκρατία είναι προϊόν συστράτευσης όλων των Ελλήνων- η μεταπολιτευτική ωστόσο πορεία διακρίνεται και από μεγάλες παθογένειες και αντιφάσεις, με αποτέλεσμα και την σημερινή κρίση.

«Στην κρίση, όμως, δεν απαντούμε με περιορισμό της δημοκρατίας. Δείγμα της υπεύθυνης στάσης του Κοινοβουλίου είναι και η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας που θα απαντήσει σ' αυτήν την κρίση», σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης.

Ο Σπύρος Ταλιαδούρος, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, παρατήρησε μεταξύ άλλων πως «σήμερα η επέτειος βρίσκει την πατρίδα μας και την Ευρώπη σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή». «Η οικονομική κρίση και δυσπραγία πλήττει κάθε οικογένεια. Για το λόγο αυτό, η καλύτερη απόδοση τιμής στους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου, είναι η συνένωση των δυνάμεων όλων μας για να ανατρέψουμε την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Ταλιαδούρος, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στήριξης της απασχόλησης, «να δώσουμε όραμα και προοπτική σε κάθε νέο και εργαζόμενο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής εκτίμησε πως «όπως ξεπεράστηκε τότε ο φόβος των τανκς, μπορούνε σήμερα να ξεπεραστούν όλοι οι φόβοι και η τρομοκρατία που ασκείται για την έκτη ή άλλη δόση».

«Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν συνθήματα και στόχοι της εφαρμοζόμενης ανατροπής της σημερινής συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που έχει ως στόχο την παραπέρα εξαθλίωση του λαού και την προστασία των συμφερόντων της πλουτοκρατίας», ανέφερε ο κ. Χαλβατζής και πρόσθεσε: «Έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία».

Διαφορετικό υπήρξε το πνεύμα της τοποθέτησης του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Άγγελου Κολοκοτρώνη, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από την σημερινή επέτειο, σημειώνοντας ότι «η γενιά του Πολυτεχνείου, αποτέλεσε τη νομιμοποιητική βάση των κυβερνήσεων που προέκυψαν μετά- και ήταν η γενιά που πρωταγωνίστησε όλα αυτά τα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας παραλλήλισε την έκτακτη ανάγκη που είχε επικαλεστεί η στρατιωτική χούντα για να καταλύσει τη δημοκρατία, με την σημερινή «έκτακτη μνημονιακή ανάγκη», που συνοδεύεται και με την ανέλιξη της ακροδεξιάς, «όχι μόνον στη Βουλή αλλά και στην κυβέρνηση».

Στην ανάγκη αποφυγής ταραχών και αντικοινοβουλευτικών εκδηλώσεων, αναφέρθηκε από διαφορετική σκοπιά και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Αθανάσιος Λεβέντης.

Παρά τις ανατροπές που ακολούθησαν την πτώση της χούντας, το χρέος προς την πατρίδα παραμένει το ίδιο, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας. «Τα συμφέροντα της πατρίδας πρέπει να είναι πάνω απ' τα κομματικά συμφέροντα.