ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «όπλα» Σαμαρά για τις εκλογές

Τα «όπλα» Σαμαρά για τις εκλογές

Με το βλέμμα στις εκλογές είναι οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Αν και πολλοί πια, σε κοινωνία και κόμματα, αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα τηρηθεί η αρχική συμφωνία για άμεση προσφυγή στις κάλπες, το «γαλάζιο στρατόπεδο» επιμένει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 19 Φλεβάρη, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των τριών, Παπούλια-Παπανδρέου-Σαμαρά και πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση ζωής, στο νέο μεταβατικό σχήμα υπό τον Λουκά Παπαδήμο, μόλις αυτό ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει.

Ο βαρύς «οπλισμός» της Συγγρού

Ως συγκριτικό πλεονέκτημα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, προσμετρώνται από τα κομματικά όργανα, όλες οι δεσμεύσεις αλλά και οι έγκαιρες προειδοποιήσεις Σαμαρά, τα προηγούμενα δυο χρόνια.

«Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για οικονομική πολιτική με αναπτυξιακό χαρακτήρα, η οποία σε συνδυασμό με μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάσχεση της ύφεσης δικαιώνεται πλέον και από τους διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης», παρατηρεί ο Πολιτικός Σχεδιασμός, που υπενθυμίζει πως η ΝΔ είχε δείξει αυτό το δρόμο διεξόδου από την κρίση εγκαίρως, προτείνοντας λύσεις και μάλιστα κοστολογημένες.

Πρόλαβε την… Task Force

Όπως φροντίζουν να θυμίσουν επιτελικά στελέχη της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς ήδη από τις 18 Φεβρουαρίου του 2010, είχε ανακοινώσει 23 μέτρα-ανάσες της ελληνικής οικονομίας για να αποφύγουμε τη λύση του ΔΝΤ και του Μνημονίου, θέτοντας ως προτεραιότητα μεταξύ άλλων «να ‘‘ξεκολλήσει’’ η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής -οδικοί άξονες, έργα ΜΕΤΡΟ- που είναι έργα «γέφυρες» από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ.». Η πρόταση Σαμαρά, συνιστά σήμερα, βασικό στόχο της Ομάδας Δράσης (Task Force) στον τομέα των κοινοτικών κονδυλίων που ζητά το ξεπάγωμα των έργων στους 5 μεγάλους οδικούς άξονες προϋπολογισμού 8,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε χτυπήσει ακόμη ένα καμπανάκι, προτρέποντας σχετικά με το ΕΣΠΑ την «υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή […] ώστε να υπάρξει κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων κατά 100% από τα κοινοτικά ταμεία».

Η ΝΔ, εκτιμά πως σήμερα και εκ των υστέρων δικαιώνεται αφού ο κ. Ράιχενμπαχ προαναγγέλλει ότι το 85% της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα του ΕΣΠΑ αναμένεται να ανέλθει σε 95%.

Γεμίζει τη «φαρέτρα» το Ζάππειο

Η μακρά προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να χτιστεί πάνω στα όσα έχει εδώ και μήνες δεσμευθεί ο Αντώνης Σαμαράς, στις ειδικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η ΝΔ, στο Ζάππειο, τον Ιούλιο του 2010 και τον Μάιο του 2011.

Η ΝΔ, αναμένεται να προτάξει ότι στο Ζάππειο Ι, πολλοί επέλεξαν να τη σαρκάσουν, τόσο από τους τότε κυβερνώντες όσο και από τους συνοδοιπόρους τους της μνημονιακής εμμονής, διαχωρίζοντας τη θέση της από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, με το οποίο θα επιδιώξει να πείσει πως η συνύπαρξή τους στη μεταβατική κυβέρνηση δε σημαίνει τίποτα παραπάνω από την υπεύθυνη στάση της Συγγρού να μην βάλει τη χώρα σε περιπέτειες εξαιτίας του αδιεξόδου που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ.

«Η ΝΔ προειδοποιούσε ότι δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, αν δεν μπούμε στο δρόμο της Ανάπτυξης και ότι η πολιτική που ακολουθείτο μας βυθίζει ακόμα σε πιο βαθιά ύφεση. Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε, στο Ζάππειο Ι, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες, όπως η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Δυστυχώς, δεν έγινε απολύτως τίποτε, και εν τω μεταξύ οι αξίες, λόγω της ύφεσης, κατρακυλούν», παρατηρεί ανώτατο στέλεχος.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα εμμένοντας στη θέση της πως η πολιτική της δεν έχει αλλάξει θα επαναφέρει το Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας που περιλαμβάνει 7 βασικά βήματα, μεταξύ των οποίων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, σαν απαραίτητη προϋπόθεση να αρχίσει να κινείται η αγορά, εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι θέσεις της όχι μόνο δεν ακολουθήθηκαν αλλά τελικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μειώνονται και η ανεργία να καταγράφει άλματα.

Σταθερή στάση

Η ΝΔ, θα ποντάρει ακόμη στην «υπεύθυνη» και «σταθερή» στάση του Αντώνη Σαμαρά, παρά τις επίμονες έξωθεν πιέσεις, ακόμη και από το ομόσταβλο Ε.Λ.Κ..

Στενοί του συνομιλητές, σημειώνουν μάλιστα πως ο αρχηγός της ΝΔ έχει όλο αυτό το διάστημα επισημάνει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, και αλλαγής της λάθος συνταγής, κάτι που τελικά απεκλήθη στην Ελλάδα όχι όμως στην Πορτογαλία.
Στην ίδια λογική, της συνεπούς στάσης, η προεκλογική εκστρατεία δεν αναμένεται να διανθιστεί με δεσμεύσεις, πέραν της αποκατάστασης συγκεκριμένων αδικιών όπως λ.χ. για τους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ οι υποσχέσεις που θα δοθούν θα περιστρέφονται γύρο στις απόψεις που έχουν ήδη εκφραστεί δημοσίως όπως η κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου και η συνέχιση των έργων στον Έβρο.

Το επόμενο διάστημα, ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του αναμένεται να βρεθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, προκειμένου να καταστήσουν σαφές πως όσα εγγυούνταν το προηγούμενο διάστημα, ισχύουν στο ακέραιο και πως η μεταβατική κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταφραστεί από κανέναν ως απάρνηση των αντι-μνημονιακών του θέσεων.

Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε: «Αν δεν υπογράψει ο Σαμαράς δεν έχει δόση»!