ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πάνος του... Αλέξη: Ένας άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Ο Πάνος του... Αλέξη: Ένας άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Πάνος Καμμένος: Και τον Τσίπρα εξυπηρέτησε και τον εαυτό του έσωσε και τη Συμφωνία των Πρεσπών «ψήφισε» - Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. τα κάνει όλα και συμφέρει... Διευκόλυνε τον Αλέξη Τσίπρα να «περάσει» ακόμα και την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών

Μπροστά στην επιβίωση του και μια ακόμα ευκαιρία ο Πάνος Καμμένος δεν δίστασε λεπτό να κάνει τη δύσκολη δουλειά για τον Αλέξη Τσίπρα. Μετρ της πολιτικής ταχυδακτυλουργίας, έφτασε στο σημείο να παραιτηθεί για τα μάτια του κόσμου κάνοντας όμως τα αδύνατα δυνατά - «υπογράφοντας» έτσι και εκείνος την Συμφωνία των Πρεσπών που έφερε την διάσταση και όχι το διαζύγιο στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα τελευταία χρόνια πολλά είναι τα ζευγάρια που καταθέτουν αίτημα διαζυγίου για να χωρίσουν μόνο φορολογικά. Κάπως έτσι το σκέφτηκε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: έφυγε από την κυβέρνηση εξασφαλίζοντας όμως πως αυτή θα παραμείνει στην θέση της και εκείνος θα προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στο δρόμο προς τις κάλπες.

Εν συντομία ο Πάνος Καμμένος με μια άνευ προηγουμένου κίνηση πέτυχε τα εξής:

  • Ο ίδιος παραμένει με κοινοβουλευτική ομάδα, οπότε έχει και χρόνο να μιλά στη βουλή, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά την κομματική πειθαρχία δύο ταχυτήτων...
  • Απελευθέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ώστε και εκείνος να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις.
  • Βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να «κλειδώσει» την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά μέσω όλων αυτών υπογράφει και εκείνος την Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς παρόλα αυτά να βάλει την υπογραφή του! Και επιτρέπει σε στελέχη του όπως ο Νίκος Μαυραγάνης, να κάνουν αναφορές σε αντισυνταγματική διαδικασία που όμως ακόμα δεν έχουν προσβάλλει οι ΑΝΕΛ, περιμένοντας άγνωστο τι...

Διαβάστε επίσης:

Τα πρόσωπα «κλειδιά» που δίνουν τους 151 στον Τσίπρα

Οι επαναστατικές ασκήσεις στις οποίες είχε επιδοθεί τις προηγούμενες μέρες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Η αναβολή της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή με δική του επιλογή φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής του πρωθυπουργού. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι τόνοι ανέβηκαν με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ να ζητά επίμονα την παραίτηση των ΑΝΕΛιτών υπουργών και τον πρωθυπουργό να το απορρίπτει και να του ξεκαθαρίζει πως πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό μέσα στο Σαββατοκύριακο οπότε και έκλεισε το ραντεβού της Κυριακής.

Ο Πάνος Καμμένος γνώριζε πολύ καλά ότι δεν είχε κανένα περιθώριο να ρίξει την κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί ο πρωθυπουργός τον «κρατάει» όπως λένε οι κακές γλώσσες αλλά κυρίως γιατί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έδειχνε ως μεγάλο ηττημένο εκείνον που δεν θα έβλεπε τη Βουλή ούτε με το... μακαρόνι! Οπότε έπρεπε να λειτουργήσει διπλωματικά.

Και να τι έκανε: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και τα έβαλε με τους δύο υπουργούς που δεν του βγαίνουν στα τηλέφωνα, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά! Επέβαλλε κομματική πειθαρχία αλλά με αστερίσκους.

Μέχρι σήμερα κομματική πειθαρχία σήμαινε πως ουδείς μπορούσε να κινηθεί ενάντια στην απόφαση του κόμματος και να παραμείνει σε αυτό! Αυτό π.Κ. (προ Καμμένου). Γιατί μ.Κ. υπέρ πάντων σημασία έχει να παραμείνει ο ίδιος αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας και να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που αυτό του παρέχει όπως τον επιπλέον χρόνο στη Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Η απόλυτη κομματική πειθαρχία θα ισχύσει μόνο για τους δυο υπουργούς αν δεν παραιτηθούν άμεσα.

Οι υπόλοιποι ας ψηφίσουν ότι θέλουν: πχ ο Παπαχριστόπουλος που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει και τη Συμφωνία (προφανώς θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης) μετά θα συνεχίσει κανονικά στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ που παραιτήθηκαν από την συγκυβέρνηση λόγω Σκοπιανού!

Έτσι ο «κομάντο» Πάνος που αποχαιρέτησε την εξουσία από τον αέρα των Ιμίων(!!!) με αυτή την πατέντα απάντησε στον φίλο Αλέξη που ήταν έτοιμος να ενσωματώσει ολόκληρη (πλην Κατσίκη, για την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δεν υπήρχε ενδιαφέρον) την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ στο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, διότι όπως είπαμε παραπάνω ο πρωθυπουργός κάπως τον κρατάει, δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν θα καταψηφίσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια, αλλά ούτε και θα υπερψηφίσει τυχόν πρόταση δυσπιστίας από τη Νέα Δημοκρατία – παρά μόνο «αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευτεί με δημόσια δήλωσή του πως δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου "Μακεδονία" και πως θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα υπογράψω την πρόταση μομφής. Αλλά δεν πρόκειται να το κάνει. Μαθαίνω μάλιστα πως ανάβει λαμπάδες για να μην πέσει στα χέρια του η Συμφωνία των Πρεσπών».

Έτσι ο ίδιος θα κερδίζει χρόνο μήπως και κάποιοι από τους ψηφοφόρους του ξεχάσουν τα κατορθώματα του και τον ψηφίσουν εκ νέου. Και επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να αναζητά την καταλληλότερη ημερομηνία για εκλογές: το δίλημμα είναι μεταξύ της 20ής ή της 27ής Οκτωβρίου 2019. Με την δεύτερη να κερδίζει πόντους λόγω του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου!

Επιπλέον μέχρι τότε θα έχει την δυνατότητα να ισχυροποιήσει την ΚΟ του συνεργαζόμενος με ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Νίκος Νικολόπουλος αλλά και ο πρώην χρυσαυγίτης Δημήτρης Κουκούτσης. Με κάποιους λέγεται πως έχει ήδη κλείσει η συμφωνία.

Διαβάστε επίσης:

Καμμένος: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης - Ζητώ δημοψήφισμα για τις «Πρέσπες»

Φυσικά η όλη εξέλιξη δεν μπορεί παρά να χαροποιεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επικαλεστεί ότι έδωσε τέλος σε μια σαθρή κατάσταση εξαναγκάζοντας τον συγκυβερνήτη του (ο οποίος πρώτα εκπαραθύρωσε τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών Ν. Κοτζιά) σε παραίτηση. Και δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να έρθει σε ρήξη με κομματικά του στελέχη υποσχόμενος θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, παρά μόνο στους δύο υπουργούς.

Με την συνεργασία και άλλων βουλευτών όπως η υπουργός (και κομματάρχισα) Κατερίνα Παπακώστα, αλλά πιθανότατα και του Σπύρου Δανέλλη, ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει πολύτιμο πολιτικό χρόνο για να προωθήσει τα θετικά νομοσχέδια του, να «περπατήσει» μια μακρά προεκλογική περίοδο και να εξαντλήσει τον πολιτικό του αντίπαλο! Παράλληλα να κλείσει όλες τις απαραίτητες συμφωνίες με πρόσωπα της κεντροαριστεράς καπελώνοντας έτσι και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Πριν από όλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ακυρώσουν στην πράξη το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που είναι προγραμματισμένο για τις 20 Ιανουαρίου. Για αυτό και στο αίτημα του προς τον πρόεδρο της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το βράδυ. Έτσι οι διαδικασίες αντί τριημέρου θα κρατήσουν περίπου μιάμιση μέρα: θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Τρίτης και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης. Οπότε από την Πέμπτη θα μπορούσε (εφόσον ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στα Σκόπια για τις οποίες πιέζει και ο Ζάεφ) να έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως κέρδισε και κάτι ακόμα: η περιβόητη τροπολογία Καμμένου για τα εξοπλιστικά μπαίνει στους φακέλους που θα παραδώσει στον διάδοχό του Ναύαρχο Αποστολάκη και το πιθανότερο είναι να επιστρέψει ως νομοσχέδιο, όπως ζητούν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις