ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρόσωπα «κλειδιά» που δίνουν τους 151 στον Τσίπρα

Τα πρόσωπα «κλειδιά» που δίνουν τους 151 στον Τσίπρα

Την Τετάρτη κρίνεται το μέλλον της κύβερνησης - Για «κακοστημένο» σχέδιο και «φαρσοκωμωδία» κάνει λόγω η αντιπολίτευση

Με στόχο τους 151 βουλευτές που θα δώσουν θετική ψήφο στην πρόταση εμπιστοσύνης κινείται τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός από ότι φαίνεται έχει προχωρήσει στις συμφωνίες που θα τους δώσουν την πλειοψηφία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε γιοα να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151 λείπουν έξι ψήφοι. Εκτός από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που έχει πει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης θετικοι προς αυτοί την κατέυθυνση φαίνεται πως είναι η Ελενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης.

Την ίδια ώρα στην αντιπολίτευση έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων, με τη Νέα Δημοκρατία να καταγγέλλει πώς το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ένα «κακοστημένο» σχέδιο και το Κίνημα Αλλαγής να μιλάει για «φαρσοκωμωδία».

Με διαδικασίες εξπρές προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή στην κυβέρνηση, μετά την απόσυρση της στήριξης του Πάνου Καμμένου.

Να ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη 15/1/2018, αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16/1/2018 το βράδυ με την ψηφοφορία, θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην αυριανή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων (στις 10 το πρωί).

Κατά την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είναι νωπή και μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ'όλης της ύλης.

«Πριν από μία ώρα μου έστειλε ο πρωθυπουργός επιστολή, με την οποία μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του συντάγματος» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών. Θα ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις μέρες. Για αυτό, η πρόταση μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί, είναι να διαρκέσει η διαδικασία δύο μέρες. Δηλαδή, Τετάρτη βράδυ να γίνει η ψηφοφορία».

Το χρονικό που οδήγησε στο αδιέξοδο

«Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα ζητήσω ανανέωση της εμπιστοσύνης ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της τον Οκτώβριο του '19. Στις κρίσιμες στιγμές ο καθένας μας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα, δεν το έκανα το '15, δεν θα το κάνω ούτε τώρα: θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για να προχωρήσω τις τομές που απαιτούνται. Και ο καθείς τις ευθύνες του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η βασική του επιδίωξη είναι η αποκατάσταση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα και ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η εξασφάλιση ότι η χώρα θα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Πότε έρχεται προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών

Αν ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, αμέσως μετά θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση τον πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ευχαρίστησε τον κυβερνητικό του εταίρο για τα σχεδόν 4 χρόνια συνεργασίας.

«Παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, τα τέσσερα χρόνια με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πολλά, βγάλαμε τη χώρα από τη δύσκολη περιπέτεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον Πάνο Καμμένο καθαρές λύσεις.

«Τα τέσσερα αυτά χρόνια με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον πετύχαμε πολλά. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, να στηρίξουμε τους αδύναμους και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Για όσα πετύχαμε θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για τη συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Καμμένος:Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης - Ζητώ δημοψήφισμα για τις «Πρέσπες»

Μετά το διαζύγιο με Καμμένο ο Τσίπρας ρίχνει δίχτυα στην Κεντροαριστερά