ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την ΠΝΠ

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την ΠΝΠ

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τα ταμειακά διαθέσιμα δημοσίων φορέων και ΌΤΑ μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για «ατελέσφορο εκβιασμό των δανειστών εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας παράλληλα και αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την προσυπογραφή της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, διευκρινίζοντας, ωστόσο πως το τελευταίο αποτελεί προσωπική του άποψη.

«Δεν κερδίζετε χρόνο ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού. Χάνετε χρόνο», ανέφερε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης. «Πιστεύετε πως δουλεύει αυτός ο εκβιασμός, πως πρέπει να μας δώσετε τα λεφτά γιατί τελειώνουν, έστω και εάν εμείς δεν έχουμε εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις μας; Φοβάμαι ότι δυστυχώς αυτός ο εκβιασμός δεν δουλεύει. Είχατε προσδοκίες και για το σημερινό (σσ 24 Απριλίου) Eurogroup, αλλά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο πιστεύετε», ανέφερε.

«Εξακολουθείτε να επενδύετε στην επιδίωξη της πολιτικής λύσης, ενώ σας έχει τονιστεί πως η διαδικασία είναι προδιαγεγραμμένη και σταθερή - και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης», είπε.

«Αν δεν υπάρχει αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια και πιστοποίηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων, χρήματα δεν πρόκειται να πάρουμε», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα, την αποτυχία να υλοποιήσει τη συμφωνία που η ίδια υπέγραψε. Αν η χώρα πάει στα βράχια, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς και μόνον. Όλες οι κόκκινες γραμμές για τις οποίες μιλά ο Πρωθυπουργός, ακυρώνονται από το email Βαρουφάκη», πρόσθεσε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστήριξε, ως προσωπική άποψη, πως ο Πρόεδρς της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να προσυπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς «δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετούνται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες, σε πράξεις ΠΝΠ που έχουν αναδρομικό χαρακτήρα».

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, όπως επίσης και η πρωινή του διαπίστωση πως «η χώρα έχει πτωχεύσει», προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη,που έκανε λόγο για «πέμπτη φάλαγγα και για νέο ραγιαδισμό», που εκδηλώνεται στη Βουλή.

«Αυτήν την ώρα, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται στο εξωτερικό για διαπραγμάτευση. Κι εσείς έρχεστε να μιλήσετε για πτώχευση απ' το βήμα της Βουλής;» είπε απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κ. Λαφαζάνης

«Εδώ δεν έχουμε μια Πράξη για να παρακαμφθεί η Βουλή, να δημιουργηθούν νομικά τετελεσμένα, και να την φέρουμε (εάν τη φέρουμε) εκ των υστέρων προς ψήφιση. Με την κατάθεσή της, η Πράξη άρχισε να λειτουργεί νομοθετικά, και ήρθε εντός διημέρου προς κύρωση στη Βουλή», ανέφερε ο υπουργός.

«Λέτε πως από την ΠΝΠ ζημιώνονται οι φορείς. Πού το στηρίζετε ότι οι φορείς χάνουν τα λεφτά τους; Και λυπάμαι που τα λέει αυτά το ΚΚΕ. Δηλαδή είναι πολύ ωραία να τα διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά ο τάδε δεξιός Περιφερειάρχης - αλλά αν πάει να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χάνονται τα λεφτά των φορέων, οι ηγεσίες των οποίων έχουν διοριστεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε.

«Αν κάνουμε αυτήν την προσπάθεια, δεν το κάνουμε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Τα έσοδα του Δημοσίου θα τους στηρίξουν κανονικότατα. Το πρόβλημα όμως είναι πως η χώρα δεν έχει χρηματοδότηση απ' τον περασμένο Αύγουστο - και υποχρεούται να καλύπτει τις ανάγκες της με δικά της έσοδα, ενώ είμαστε υποτίθεται σε πρόγραμμα», κατέληξε ο υπουργός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, παρατήρησε πως «η ίδια διάταξη τον Φεβρουάριο θα ήταν ένα σάλπισμα αποφασιστικότητας. Σήμερα, αποτελεί σήμα απελπισίας».

Ο Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αβελτηρία, σημειώνοντας ωστόσο, πως και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές, μετά από εξάμηνες διαπραγματεύσεις.

«Δεν κάνατε τίποτα από τότε που ορκιστήκατε. Μπορούσατε να βεβαιώσετε 500 εκατομμύρια φόρους του 2013, για να εισπραχθούν και να μην είμαστε "στον τοίχο" στο τέλος του μήνα. Να “ανοίξετε” τις δηλώσεις του 2014, που πέρσι για τα νομικά πρόσωπα τελείωνε η προθεσμία και φέτος δεν έχουν καν ανοίξει. Ετεροχρονίζετε 5 δισ. ευρώ έσοδα, από νομικά και φυσικά πρόσωπα. Κάνετε ρυθμίσεις, χωρίς όριο και χαρίζετε λεφτά στους πλούσιους. Γι’ αυτό εκλεγήκατε; Αυτούς εκπροσωπείτε;”είπε ο κ. Θεοχάρης.

«Είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να βγαίνει ο Αρχιεπίσκοπος και να λέει ότι η Εκκλησία είναι έτοιμη να δώσει την περιουσία της γι’ αυτή τη μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, και κάποιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες, γνωστοί σε όλους μας (κάποιοι πρώην βουλευτές και άλλοι πρωτοκλασάτα πολιτικά κομματικά στελέχη) να λένε ότι δεν θέλουν να δώσουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου τα εγγυάται το κράτος και τους τα γυρίζει όποτε θέλουν με τόκους;» ανέφερε στην ομιλία του επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος.

«Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι η καινούργια Κυβέρνηση αρνείται όλους αυτούς τους μήνες, με όλους τους τρόπους, να κάνει τα ίδια που έκαναν οι προηγούμενοι. Και όσο και αν οι μνημονιακές και νεομνημονιακές δυνάμεις, αποφεύγουν να απαντήσουν καθαρά τι θέλουν και τι επιδιώκουν, εμείς το έχουμε πάρει απόφαση, πως μαζί με τους Έλληνες πολίτες θα δώσουμε τη μάχη μέχρι την τελική νίκη» ανέφερε ο Νίκος Νικολόπουλος.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ διαπίστωσε πως «ήταν η μετάφραση ακριβώς όλων των επιχειρημάτων που διαβάζουμε στις εφημερίδες, που παρουσιάζουν οι πιστωτές; Μα, αυτή η ομοιότης! Δεν το καταλαβαίνουν;» διερωτήθηκε.

Σχετικές ειδήσεις