ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αυτή η Βουλή δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο (video)

Τσίπρας: Αυτή η Βουλή δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο (video)

«Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο», ξεκαθάρισε στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ – «Δεν υπάρχει προθεσμία. Όριο στη διαπραγμάτευση είναι μόνο η αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού. Η συμφωνία δεν έχει κλείσει γιατί δεν υπογράψαμε ό,τι μας έφεραν, όπως έκαναν οι προηγούμενοι», τόνισε μεταξύ άλλων.

Απευθυνόμενος, αρχικά στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε Σαμαρά θα συνταχθείτε μαζί μας που επιδιώκουμε αναδιάρθρωση τους χρέους ή με τους δανειστές που απαιτούν περισσότερα πλεονάσματα; Καταγράφω κ. Σαμαρά την άρνησή σας στην πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθά αυτό», για να συμπληρώσει όσον αφορά στη συμφωνία:

«Δεν θα δεχθούμε συμφωνία που δεν θα περιέχει προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας. Η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο».

Αφού άφησε ακολούθως αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσδοκούν πως η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτο μνημόνιο. Η συμφωνία δεν έχει κλείσει γιατί δεν υπογράψαμε ό,τι μας έφεραν, όπως έκαναν οι προηγούμενοι», πρόσθεσε:

«Αγωνιζόμαστε σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας. Διαπραγματευόμαστε υπό αντίξοες συνθήκες για να κλείσουμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αγωνιζόμαστε για να δώσουμε μία προοπτική. Γι' αυτό καταθέσαμε και την πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

«Επιστρέφοντας», στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Κύριε Σαμαρά συντάσσεστε με τους δανειστές που ζητούν υψηλότερα πλεονάσματα; Ο Σαμαράς δηλώνει υποστηρικτής του ιδιωτικού τομέα, ενώ τον διέλυσε με τις επιλογές του. Κύριε Σαμαρά, καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μόνο στην Κηφισιά. Η μεσαία τάξη δεν έχει πια εισόδημα 30.000 ευρώ ετησίως. Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό Σαμαρά, που τον είχαμε ξεχάσει από την εποχή των Ζαππείων».

Για τις προθέσεις της κυβέρνησης, συμπλήρωσε: «Για να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους φτωχούς. Θέλουμε να αυξήσουμε τα βάρη στους πλούσιος και όχι στους φτωχούς. Τα έσοδα του ΦΠΑ θα αυξηθούν μόνο εάν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα. Κεντρικός ο ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό παιχνίδι. Υλοποιήσαμε πολιτική που ανακουφίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας».

Ενώ αναφορικά με την πρόταση των δανειστών, υπογράμμισε: «Με βοηθάει πάντως η στάση της ΝΔ που τάσσεται εναντίον της πρότασης Γιούνκερ και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Είναι λάθος να συγκρίνεται η πρόταση των δανειστών με την πρόταση του Χαρδούβελη, αν και είναι σχεδόν ταυτόσημη. Οι δανειστές συμπεριέλαβαν σε μία πρόταση όλες τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Χαίρομαι που η ΝΔ συντάσσεται με το να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση Γιούνκερ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε πως δεν θα έβγαινε από το μνημόνιο, έχοντας ένα χρέος 180%».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Δεν θα δεχθούμε καμία συμφωνία, δίχως να υπάρξει προοπτική για την αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου. Δεν υπάρχει προθεσμία έως τις 14 Ιουνίου. Δεν υπάρχει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όριο στη διαπραγμάτευση είναι μόνο αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού».

Αναλυτικά η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:

«Όριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Όριο για την κυβέρνηση είναι η αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού», είναι απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός σε όσους προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ο χρόνος λιγοστεύει και πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές.

«Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά συμβάλλει θετικά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. «Κρατώ ως θετικό και θέλω να το αναδείξω ότι σήμερα συντάσσεστε με τη θέση ότι το κείμενο των θεσμών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης», είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει με ασφάλεια να βγει στις αγορές.

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης», συνέχισε, εξηγώντας γιατί επέλεξε να μην υψώσει τους τόνους, «παρά τις πασιφανείς εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συσσώρευσαν προβλήματα και καθιστούν την διαπραγματευτική προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη».

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις εκτιμήσεις πολιτικών αρχηγών ότι η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα οδηγήσει τη χώρα σε τρίτο Μνημόνιο.

«Κατανοώ την προσδοκία σας. Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε αλλά και να καταφέρετε να κρύψετε τις μεγάλες ευθύνες σας για την πορεία αυτού του τόπου. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω. Μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα της συμπολίτευσης. Επέμεινε δε λέγοντας: «και αν δίνουμε μια μάχη τέσσερις μήνες, είναι γιατί δεν ερχόμαστε όπως συνηθίζατε πέντε χρόνια τώρα, να υπογράφετε ότι ακριβώς σας έφερναν χωρίς να διαπραγματευτείτε».

«Αυτή η διαφορά ανάμεσα στη στάση της σημερινής κυβέρνησης που κάνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες περήφανους. Ό,τι αγωνιζόμαστε σε σκληρές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που εσείς ποτέ δεν είχατε. Διότι έσπευσαν να μειώσουνε ακόμα και δικαίωμα έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που δεν μπορεί να κάνει κανέναν περήφανο στην Ευρώπη! Που τις επιλέγουν προκειμένου να γονατίσουν έναν λαό και μια κυβέρνηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρώπης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Τους δικούς σας λογαριασμούς και τις δικές σας δεσμεύσεις από τα μνημόνια που υπογράψατε προσπαθούμε να κλείσουμε», είπε ακολούθως ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι προκειμένου να υπάρξει προοπτική σε αυτή τη χώρα, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σαφές σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους. «Έχετε δίκιο κε Σαμαρά. Υπερασπιστήκατε σήμερα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλογο, αλλά το υπερασπιστήκατε. Κι έχετε δίκιο να λέτε ότι μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει νέος δανεισμός για να αποπληρώνεται το χρέος που κληρονομήσαμε. Αποφασίστε όμως. Θα συνταχθείτε μαζί μας ζητώντας αναδιάρθρωση; Ή θα συνταχθείτε με τους δανειστές που απαιτούν μεγαλύτερα πλεονάσματα;», ανέφερε.

Σχολιάζοντας, δε, όσα είπε ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ως υπερασπιστής του ιδιωτικού τομέα έναντι του δημοσίου και ότι είναι ιερή αγελάδα. Αναρωτήθηκε στο σημείο αυτό «αν ιερή αγελάδα του δημοσίου είναι καθαρίστριες που απέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση και που είχε το θράσος ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει για την επαναπρόσληψή τους ότι θα μας οδηγήσει εκτός διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι επί πέντε χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις τον διέλυσαν με τις επιλογές τους, με 30% επίσημη ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, με έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου και το παγωμένο ΕΣΠΑ.

Σχολίασε ακόμα τις εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση έρχεται να φέρει νέα βάρη. «Κύριε Σαμαρά καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μόνο στην Κηφισιά. Διότι αν κυκλοφορήσετε στην υπόλοιπη Ελλάδα των Μνημονίων θα καταλάβετε ότι 30.000 ατομικό εισόδημα δεν χαρακτηρίζει σήμερα τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει αναδιανεμητική λογική.

Αναφέρθηκε και στην πρόταση για το ΦΠΑ, λέγοντας ότι τα μοντέλα που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι μοντέλα που προβλέπουν την αύξηση της εισπραξιμότητας και της ελαστικότητας. «Εμείς καταθέσαμε μείωση 2 μονάδες στο ηλεκτρικό ρεύμα (από το 13% στο 11%), μείωση δύο μονάδες στην εστίαση (από το 13% στο 11%), αύξηση στα ξενοδοχεία αλλά όχι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ για να μην πλήξουμε την ανταγωνιστικότητα», είπε και πρόσθεσε: «θέλω όμως κε Σαμαρά να καταγράψω ότι σήμερα είδαμε μια διαφορετική εικόνα. Τον αντιμνημονιακό κύριο Σαμαρά. Σας είχαμε ξεχάσει έτσι από την εποχή του Ζαππείου ή με ένα μικρό διάλειμμα προεκλογικά που λέγατε ότι σκίζουμε τα μνημόνια. Παρόλα αυτά γράφω στα θετικά την άρνηση σας να αποδεχθούμε ως έχει την πρόταση των τριών θεσμών. Με βοηθάει αυτή η τοποθέτηση. Και θέλω να καταγράψω και αυτό που είπατε για το ΦΠΑ. Και στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα αναφερθώ στη στάση σας και θα πω αφού ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει ότι δεν πρέπει να το δεχθούμε να καταργήσουμε την έκπτωση, δεν μπορώ εγώ να κάνω κάτι περισσότερο από αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς. Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφω τη θέση σας αλλά θα ήθελα να σας καλέσω να απαντήσετε όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το e mail το περιβόητο δεν σας είχε ρωτήσει; Διότι εδώ διαπράττετε μεγάλο σφάλμα και συγκρίνετε την πρόταση που μας δίνουν οι δανειστές με την πρόταση που δώσατε εσείς. Το mail Χαρδούβελη ήταν η πρότασή σας. Δεν ήταν η πρόταση των δανειστών».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε επίσης ότι η πρόταση των δανειστών είναι σχεδόν ταυτόσημη με την πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά, με τη διαφορά ότι η πρόταση των δανειστών έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή, είναι κατά 8 δισ. χαμηλότερη από ό,τι η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή λιγότερα βάρη στις πλάτες του λαού.

Είπε ακόμα ότι το e mail Χαρδούβελη προέβλεπε και την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και τη μείωση κατάργηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ από το 2016 και μετά. Υπογράμμισε, δε, ότι πρώτος έφερε το θέμα του ΕΚΑΣ ο υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Στουρνάρας. «'Αρα τι κάνανε προχθές οι δανειστές προχθές; Συμπεριέλαβαν σε μια πρόταση όλες τις προτάσεις που κατά καιρούς εσείς είχατε καταθέσει και διαπραγματευόσασταν μαζί τους προκειμένου να υλοποιήσετε», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Χαίρομαι όμως και θέλω να αναδείξω ότι σήμερα συντάσσεστε να μην γίνει αποδεκτό ως βάση αυτό το κείμενο. Και άρα αυτό βοηθάει την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί συμφωνία η οποία δεν θα εμπεριέχει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους για να μπορέσει η χώρα με ασφάλεια να βγει σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αγορές.

«Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου», σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ο οποίος σχολίασε την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, αλλά και την επισήμανσή ότι ο χρόνος μας τελειώνει. «Μας βάλατε ένα όριο στη διαπραγμάτευση στις 14 Ιούνη. Γιατί; Προφανώς γιατί 14 Ιούνη κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές η γερμανική Βουλή. Μα είναι δυνατόν κύριε Θεοδωράκη αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα της Γερμανίας δεν μου το έχει θέσει μέχρι σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ και το θέτετε εσείς στο ελληνικό κοινοβούλιο;», είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «όριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για εμάς θα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Όριο για εμάς θα είναι η αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις