ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Από τη σεισάχθεια φτάσαμε στους πλειστηριασμούς

Νικολόπουλος: Από τη σεισάχθεια φτάσαμε στους πλειστηριασμούς

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των κόκκινων δανείων άσκησε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος.

Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, δια γυμνού οφθαλμού ο καθένας διαπιστώνει πως τελικά η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου περπάτησε στα μονοπάτια Σαμαρά-Βενιζέλου , άνοιξε διάπλατα το δρόμο στους πλειστηριασμούς , έστρωσε κόκκινα χαλιά στα ξένα κερδοσκοπικά funds νομοθετώντας πώληση «κόκκινων» δανείων στα «κοράκια», όπως χαρακτήριζε προεκλογικά τα ξένα funds που αγοράζουν δάνεια. Ισοπεδωτικό το κουαρτέτο, αξίωνε ακόμα και τα σπίτια του κοσμάκη να βγουν στο σφυρί και τελικά τα κατάφερε. Προκειμένου να γίνει κατανοητή η στροφή της κυβέρνησης, παραθέτουμε παρακάτω τις εξαγγελίες για το θέμα αυτό στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα είχε εξαγγελθεί: «Νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Η «νέα σεισάχθεια», όπως αναφέρονταν, θα περιλάμβανε κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και ως γενική αρχή, είχε την αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικούς οργανισμούς, να μην ξεπερνά η δόση το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη».

«Τα ψιλά γράμματα είναι αυτά που λένε συνήθως όλη την αλήθεια. Και ιδίως όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ' ότι φανταζόμασταν. Όπως προκύπτει, στο σφυρί θα βγαίνουν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 και τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα καταναλωτικά, καθώς και εκείνα που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου», πρόσθεσε.

«Σύμφωνα με πληροφορίες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος οργανώσεις και φορείς ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτραπεί το ξεπούλημα που θα ξεσπιτώσει εκατομμύρια πολίτες. Είναι ηλίου φαεινότερο πως η παραχώρηση τους σε “distress funds”, δηλαδή κεφάλαια με μόνη επιδίωξη την αποκόμιση εύκολου και γρήγορου κέρδους, επενδυτές που δεν ενδιαφέρονται να λειτουργούν οι επιχειρήσεις αλλά να τις αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές και να τις πωλούν με κέρδος. Είναι μια πολιτική επιλογή που θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις –ειδικά στον τουρισμό- σε οριστικό κλείσιμο ή απόκτησή τους από ξένους οίκους.
Η αυτόματη πώληση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων όπως από το παρόν πολυνομοσχέδιο προβλέπεται σε τέτοια funds και όχι μόνο, ανοίγει την αγορά της πλειστηριασμένης κατοικίας. Δηλαδή ρίχνει ακόμα περισσότερο τις αξίες της ακίνητης περιουσίας, μιας που στην αγορά θα προσφέρονται σε εξευτελιστικές τιμές πλειστηριασμένοι χώροι. Ταυτόχρονα επίσης μεγάλες μάζες υπερχρεωμένων καταναλωτών, θα οδηγηθούν στην αστεγία, είτε δηλαδή στον δρόμο, είτε στην ενοικιαζόμενη κατοικία –οπότε θα αυξηθούν και τα ενοίκια παλαιών και ακατάλληλων κατοικιών.
Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι της συμπολίτευσης, όλα αυτά για να εφαρμοστούν προϋποθέτουν την κοινωνική συναίνεση, την ανοχή των πολιτών στις εξώσεις-όπου η πυροσβεστική θα ρίχνει νερό για να σπάσει πόρτες και παράθυρα ταμπουρωμένων οικογενειών- και τις αυτοκτονίες. Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες της κοινωνικής κεντροδεξιάς ελπίζουμε και θα εργαστούμε για την ανάπτυξη ενός κινήματος ενάντια στις εξώσεις όπως συνέβη στην Ισπανία. Αυτή η λαϊκή αντίδραση θα αυξήσει τρομερά το πολιτικό κόστος τέτοιων επιλογών και έτσι τις εξώσεις θα τις ματαιώσει στην πράξη. Εκτός από αυτά θέλω να υπογραμμίσω τελειώνοντας ότι η ψηφοφορία των προαπαιτούμενων που θα γίνει στη Βουλή για να μην ξεγελιέται κανένας αφορά τα λιγότερα επώδυνα από εκείνα τα θέματα της συνολικής «ατζέντας» και όποιος τραβήξει την «κουρτίνα» των γελοίων κινδυνολογιών, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας πως το «καυτό πακέτο» έρχεται μετά τις γιορτές. Και σας θυμίζω ότι το επόμενο πακέτο αφορά το εργασιακό, το ασφαλιστικό και επιπλέον, τα «κόκκινα δάνεια» που αφορούν πρώτες κατοικίες, καθώς και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, εκτός και εάν βγουν στο σφυρί με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 3 του σημερινού πολυνομοσχεδίου. Κύριοι Υπουργοί για να γίνει πιο κατανοητό τι εννοούμε στην κοινωνία, εκείνο που θα μετρήσει –και θα στοιχίσει πολύ στην κυβέρνηση- θα είναι να μην χαθούν τα σπίτια του κοσμάκη και ζήσουμε «εικόνες Ισπανίας», είπε επίσης.

«Η κυβέρνηση έγινε από αναγκαίο καλό, τραγικό κακό. Οι κυβερνητικοί εταίροι έδωσαν την εμπιστοσύνη μας στα μαύρα γεράκια των αγορών και τους άνοιξαν την κερκοποριά, να μπουν στα σπίτια μας και στην ελληνική οικονομία και να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών αλλά και να εξαφανίσουν το ελληνικό «επιχειρείν» με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και στεγαστικών σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν γίνει αγορές δανείων με 10 και 15 λεπτά το ευρώ, δηλαδή στο 10% - 15% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις