ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Ασφαλιστικό: Τσίπρας - Ή με εμάς ή με το ΔΝΤ

Βουλή - Ασφαλιστικό: Τσίπρας - Ή με εμάς ή με το ΔΝΤ

«Οι αγρότες αρνούνται το διάλογο μαζί μου» είπε ο πρωθυπουργός επιμένοντας σε αοριστολογίες.

Την ανάγκη ριζικών αλλαγών στοΑσφαλιστικό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στηνΟλομέλεια της Βουλής.

«Στο Ασφαλιστικό δεν υπάρχουν περιθώρια για υπεκφυγές ούτε για αμφισβήτηση της πραγματικότητας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παραπληροφόρηση και κρυφτούλι. Η πραγματικότητα είναι ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το έλλειμμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι απόλυτα συναρτημένη με την ανάπτυξη.

«Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση των εσόδων από εισφορές κατά 30% την περίοδο 2009-2014. Η ύφεση επιδείνωσε την κατάσταση του ασφαλιστικού, με την μείωση της ζήτησης και της εκτόξευσης της ανεργίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι οι μισοί και πλέον αυτοαπασχολούμενοι δεν καταφέρνουν να είναι συνεπείς ως προς τις οφειλές τους στα Ταμεία για πάνω από 6 μήνες, ενώ επέρριψε ευθύνες στους δανειστές για τις παράλογες απαιτήσεις τους αναφέροντας πως ζητούν μία μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.

«Για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 θα πρέπει να βρούμε πρόσθετους πόρους 980 εκατ. ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε πως μόνο το 2015 το ΙΚΑ έχει έλλειμμα 980 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ έλλειμμα 540 εκατ. ευρώ. «Το 2017 θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι 1,4 δισ. ευρώ και το 2018 επιπλέον πόροι 2,5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ασφαλιστικό σύστημα και για την ανικανότητα κατάθεσης προτάσεων.

Παράλληλα τους κατηγόρησε για βαθιά ανεύθυνη στάση λέγοντας πως από τη δεκαετία του '70 ο «κουμπαράς» του ασφαλιστικού ροκανιζόταν με μηδενικές αποδόσεις, ενώ τα επιτόκια ήταν στο 25%.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ενώ οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλάκις, τα ταμεία διεύρυναν τα ελλείμματα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ολοκληρωμένη την πρόταση για το Ασφαλιστικό και κάλεσε την αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για το μείζον αυτό θέμα.

«Η πρότασή μας έχει γίνει με σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας. Σταματήστε να παίζετε κρυφτό, αρνηθήκατε το διάλογο. Μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία. Η ανάγκη για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα ξεπερνά τη συμφωνία. Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα και λεηλατήσατε τα ταμεία μήπως θα είχατε να καταθέσετε κάποια πρόταση;», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και ρώτησε: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με το ΔΝΤ που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπή συντάξεων και τόνισε ότι οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 35% από το Μάιο του 2010. Σε αυτό το σημείο μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τις 11 περικοπές συντάξεων που έγινα επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και για το επιχείρημα ότι το Ασφαλιστικό έγινε μη βιώσιμο από τον Ιανουάριο του 2015. «Συνεχίστε να τα λέτε αυτά, μας κάνετε καλό», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

Κατηγόρησε επίσης τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δέχονταν μόνο τις περικοπές που πρότειναν οι δανειστές και ανέστελλαν εις το διηνεκές τη μεταρρύθμιση.

Εθνική σύνταξη με 15 έτη ασφάλιση

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης λέγοντας πως θεσπίζεται ενιαίος φορέας ασφάλισης για όλους, με ενιαίους κανόνες ενώ καθιερώνετε εθνική σύνταξη, με ελάχιστο τα 15 έτη ασφάλισης.

«Η εθνική σύνταξη ανταποκρίνεται στο σχετικό όριο της φτώχειας. Σήμερα ξεκινά στα 384 ευρώ και θα αυξάνεται με βάση την ανάπτυξη. Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής και της αναλογικής που εξαρτάται από τις εισφορές στο συνολικό εργασιακό βίο. Παρέχουμε κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην αγορά εργασίας. Δεν νοείται κοινωνία πολλαπλών ταχυτήτων», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων και όχι μόνο της εθνικής σύνταξης. «Ο καθένας θα εισφέρει ανάλογα με το εισόδημά του και όχι με βάση εικονικά εισοδήματα. Η ενοποίηση των ταμείων θα βελτιώσει και την εισπραξιμότητα των πόρων. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να υπολογίσει τη σύνταξή του», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας ρώτησε: «Θέλετε ένα σύστημα βιώσιμο που να λειτουργεί με ενιαία κριτήρια; Μήπως προτιμάτε τη συνέχιση του παλιού αδιέξοδου συστήματος, μαζί με μία δωδέκατη μείωση των συντάξεων;». Η αναφορά του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς ΝΔ, με τον πρόεδρο του Σώματος κ. Βούτση να ζητά ησυχία.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κυβερνητικής πρότασης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο, όχι σε ασύστολη παραπληροφόρηση.

Αιχμές κατά των αγροτών από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στους αγρότες λέγοντας ότι αρνούνται το διάλογο με την κυβέρνηση. «Όσο θυμάμαι πάντοτε είχαμε αγροτικές κινητοποιήσεις. Για πρώτη φορά τους λέμε οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά κάποιοι αρνούνται. Αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα», είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «κάθε χρόνο είχαμε πρόστιμα της τάξης των 300 - 350 εκατ. ευρώ για τους βοσκότοπους. Το 2015 δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα προστατευθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με φορολογικές ελαφρύνσεις. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισε ποιες θα είναι αυτές, αποδεικνύοντας ότι το είπε απλά και μόνο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα.

«Με την μεταρρύθμισή μας οι αγρότες θα έχουν μηνιαία επιβάρυνση 14,5 ευρώ, θα έχουν όμως σχεδόν διπλάσια σύνταξη. Η σύνταξή τους θα είναι το 2026 580 ευρώ και όχι 200 ευρώ όσο θα έπαιρναν χωρίς τη δική μας μεταρρύθμιση», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικές ειδήσεις