ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Στουρνάρας: Πάνω από 86 δισ. ευρώ μας κόστισε η διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη

Βουλή - Στουρνάρας: Πάνω από 86 δισ. ευρώ μας κόστισε η διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε χθες, Δευτέρα (11/07/2016) στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνονται ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 86 δισ. ευρώ που είχε ο ίδιος εκτιμήσει.

«Όταν μίλησα για τα 86 δισ. ευρώ κόστος έκανα ήπια προσέγγιση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Το τρίτο Μνημόνιο δεν το ήθελε κανείς. Ότι οδηγηθήκαμε σε τρίτο Μνημόνιο, capital controls και εκροή καταθέσεων αποτελεί μεγάλο κόστος».

Παράλληλα, επικαλέστηκε έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στην οποία, όπως είπε, οι καμπύλες μείωσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απείχαν κατά 30% μεταξύ 2015 και 2016.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, πρόσθεσε, ωστόσο, «ότι το κόστος δεν είναι μόνιμο και θεωρώ ότι η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι θετική. Χαίρομαι ότι η κυβέρνηση σταμάτησε αυτή τη διαπραγμάτευση που έκανε το 2015. Τα 86 δισ. ευρώ του 3ου Μνημονίου προσεγγίζουν το πραγματικό κόστος... Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι πως στην πάροδο των ετών θα μειώσουμε αυτό το κόστος. Πρέπει να ακολουθήσουμε προοπτικές για αύξηση της ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στον δημοσιονομικό «κόφτη», ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το 2017 καθώς και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως είναι και διπλάσιο του στόχου.«Η ΤτΕ εκτιμά πως όχι μόνο θα φτάσουμε το στόχο πλεονάσματος του 0,5%, αλλά ίσως το διπλασιάσουμε, αρκεί να μην καθυστερήσουμε το κλείσιμο αξιολόγησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο «Plan X» που σχεδίαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης με την ομάδα του, κατ' εντολή Τσίπρα όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, λέγοντας ότι, «είτε ισχύουν όσα γράφονται είτε αποτελούν ματαιότητες του συγγραφέα, η ΤτΕ είχε λάβει τα μέτρα της».

Σχετικές ειδήσεις