ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H Βουλή των Ελλήνων τίμησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

H Βουλή των Ελλήνων τίμησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης | Ειδήσεις: Σε μια ειδική συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης (07/06/2017), η Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου τελεί το πολιτικό μνημόσυνο του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τιμάται για το κοινοβουλευτικό έργο του αλλά και την αδιάλειπτη παρουσία στη Βουλή των Ελλήνων επί 58 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής, η συνεδρίαση διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας και για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μιλούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για 15 λεπτά, καθώς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί για 10 λεπτά.

Η ειδική αυτή συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Προλογίζοντας την ειδική συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε: «Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής».

Σημείωσε δε ο κ. Βούτσης: «Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος».

«Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την Αριστερά, είπε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».

«Φυσικά τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος», είπε ο Νίκος Βούτσης και έκλεισε με αναφορά στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «που άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια».

«Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Αλέξης Τσίπρας: «Αταλάντευτος υπερασπιστής της Δημοκρατίας»

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών και αυτό θα πρέπει κάποιος να του το αναγνωρίσει. Για την Αριστερά υπήρξε πάντα ένας μεγάλος αντίπαλος, αλλά θα πρέπει κανείς να του αναγνωρίσει ότι κατά τη διάρκεια της Χούντας ήταν από εκείνους τους πολιτικούς που ήθελε τη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος των συνταγματαρχών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

«Επέδειξε απίστευτη προσήλωση στις αρχές του κοινοβουλευτισμού», σημείωσε, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξήρε τους «χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

Και πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «Θα θυμόμαστε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως τον αταλάντευτο υπερασπιστή της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ήξερε ότι το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι»

«Για εμάς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πάνω από όλα ο πατέρας, ο παππούς και ο προπάππους. Δεν είναι εύκολο για μια οικογένεια να πενθήσει σε δημόσια θέα. Έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η αναγνώριση της αξίας του από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ιδίως δε από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Επιπροθέτως, γιατί στη μακρά πολιτική του διαδρομή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν επεδίωξε τη δημοφιλία αλλά το σεβασμό του ελληνικού λαού», δήλωσε από την πλευρά του, ο γιος του εκλιπόντος και αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μετά από σταδιοδρομία πολλών δεκαετιών το πέτυχε, αφού απόλυτος και δίκαιος κριτής είναι πάντα ο χρόνος. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έψαχνε το χειροκρότημα, ήθελε όμως την αναγνώριση των επιχειρημάτων του. Έχοντας ζήσει οδυνηρούς διχασμούς, επεδίωκε πάντα τη σύνθεση. Έχοντας αντιμετωπίσει έντονα πάθη, αναζητούσε τη μετριοπάθεια. Απευθυνόταν περισσότερο στη λογική και λιγότερο στο θυμικό. Ήξερε ότι το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι. Στο νου του, ηγέτης είναι αυτός που μπορεί, όταν πρέπει, να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Να βλέπει μακριά. Να διακρίνει αυτό που είναι ουσιώδες και κρίσιμο πίσω και πέρα από τις έριδες και τις αντιπαραθέσεις της στιγμής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως τρία σημαντικά επιτεύγματα του έργου που πραγματοποίησε στη διάρκεια της διακυβέρνησής του δε μπορούν να αμφισβητηθούν:

- Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας
- Η προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων
- Η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας

Σχετικές ειδήσεις