ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απεβίωσε ο φιλέλληνας Φερεϊντούν Φαριάντ

Απεβίωσε ο φιλέλληνας  Φερεϊντούν Φαριάντ

Αργά χθες το βράδυ σε ηλικία 63 ετών έφυγε από τη ζωή οΠέρσης ποιητής και φίλος της ελληνικής ποίησης, Φερεϊντούν Φαριάντ, χτυπημένος από τον καρκίνο.


O Φερεϊντούν Φαριάντ γεννήθηκε το 1949 στην Χοραμασάρ της Περσίας, από φτωχή οικογένεια.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες κατόρθωσε να σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες και συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Στην Ελλάδα, σπούδασε αρχαία και νέα ελληνικά και υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και είχε ελληνική υπηκοότητα.

Ο Φερεϊντούν Φαριάντ εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα από το 1980 και συνδέθηκε εξαρχής με τον Γιάννη Ρίτσο.

Η Ελλάδα τον τίμησε, το 2005, με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα, για την ανθολογία του Γιάννη Ρίτσου «Πέτρινος χρόνος», στα περσικά.

Στη μητρική του γλώσσα, έχει αποδώσει την ανθολογία νεοελληνικής ποίησης με τίτλο «Η ελληνική ποίηση του Σήμερα - Φωτεινό Παράθυρο σε 100 χρόνια ελληνικής μοντέρνας ποίησης» όπως και ποιήματα της Σαπφούς, με τίτλο «Τα τραγούδια του Έρωτα και η Σελήνη της Μοναξιάς».

Ο Φερεϊντούν Φαριάντ έχει τιμηθεί για την ποιητική του συλλογή «Ουρανός χωρίς Διαβατήριο», με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων, Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών 2001. Το έργο του για παιδιά «Όνειρα με Χαρταετούς και Περιστέρια», έχει λάβει το βραβείο Άντερσεν και μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Γιάννη Ρίτσο διδάσκεται σε ανθολογία της Ε΄και ΣΤ' δημοτικού σχολείου.