ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η "Ασκητική" του Καζαντζάκη για πρώτη φορά στο θέατρο

Η "Ασκητική" του Καζαντζάκη για πρώτη φορά στο θέατρο
Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Καζαντζάκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή...

Η «Ασκητική», ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο ο συγγραφέας εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του, παρουσιάζεται από σήμερα και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο «Θέατρο της Ημέρας» σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου.

Όπως εξηγεί στο newsbomb.gr ο εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης Γιάννης Θωμάς, το έργο «είναι ένας φιλοσοφικός στοχασμός», επισημαίνοντας ότι ο Νίκος Καζαντζάκης θεωρούσε την «Ασκητική» σπόρο για όλο το μετέπειτα έργο του.

«Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις αναζητήσεις και τις περιπέτειες του ανθρώπου, δίνοντάς τους θεατρική μορφή. Είναι ένα δύσκολο έργο, που αναπαριστά σκηνές και εικόνες από τη γέννηση της γης, του σύμπαντος».

Σχετικά με το δύσκολο εγχείρημα της θεατροποίησης ενός τόσο ιδιαίτερου κειμένου, ο Γιάννης Θωμάς εξηγεί ότι είναι μοιρασμένα τα πράγματα: «Είναι ο νους και η καρδιά που συγκρούονται και συνυπάρχουν, είναι η περιστροφή και η ακατάληπτη φόρα της γης, οι αιώνιες αναζητήσεις της ελευθερίας των ανθρώπων να ξεπεράσουν τους φόβους τους, όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει ο Καζαντζάκης».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που επιχειρείται διασκευή του φιλοσοφικού έργου «Ασκητική» σε θεατρική μορφή.

Η παράσταση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, καθώς και σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Για να μη χαθεί ο λόγος της ελληνικής γλώσσας, θα γίνει διαφορετική προσαρμογή με αφήγηση στη γλώσσα της χώρας που θα φιλοξενηθεί.

Οι συντελεστές της παράστασης προσέγγισαν το κείμενο με τις σύγχρονες και πρωτοποριακές κατακτήσεις της θεατρικής γλώσσας, στηριζόμενοι στον απόλυτο σεβασμό της ακεραιότητας του κειμένου.

Το έργο με πλήρη τίτλο «Ασκητική – Salvatores Dei», ανεβαίνει σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου με τη συνεργασία στη σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Θωμάς (Ιππείς του Αριστοφάνη, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή), Θάλεια Αργυρίου (Τράφοι-Κασσάνδρα, Μήδεια), Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομηνέα, Μαργαρίτα Νασιούλα, Μάρκος Πλευράκης.

ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ: Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι (στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)
Tηλ. 210-6929090
www.theatro-imeras.gr