ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τέρατα και Σημεία στη Μόδα» στο μουσείο Μπενάκη

«Τέρατα και Σημεία στη Μόδα» στο μουσείο Μπενάκη
θα συμβούν στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς...

«Τέρατα και Σημεία στη Μόδα» θα συμβούν στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς ξεκινώντας με την παράσταση ο «Χορός των Τεράτων», τη νύχτα της 14ης Μαϊου, στην γιορτή της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια της έκθεσης «ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα», από τις 14 του μηνός έως το τέλος Ιουλίου.

Οι προκλητικά παράδοξοι, αλλόκοτοι, γκροτέσκοι χαρακτήρες με τα υπερφυσικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσμα της οργιώδους φαντασίας καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων σχεδιαστών μόδας, θα «προσγειωθούν» στο νέο κτίριο του Μουσείου της Πειραιώς.

Οι περούκες του Τσαρλί Λε Μιντού, αγαπημένου σχεδιαστή της «μουσικής περσόνας» Lady Gaga, τα αρκουδάκια του Ισέι Μιγιάκι, πλεχτές μάσκες που καλύπτουν τα πρόσωπα, αντρικά κοστούμια με αντιασφυξιογόνες μάσκες, χαρούμενα υφάσματα σχεδιασμένα με φυτά, άνθη, σπόρους είναι κάποιες από τις προσπάθειες μετάλλαξης του ανθρώπινου σώματος σε μια αλλόκοτη φιγούρα πέραν του όμορφου και άσχημου και πιο κοντά στο τερατόμορφο.

«Στην αρχαιότητα τέρας ήταν το ανοίκειο, το εξωπραγματικό, όπως το ουράνιο τόξο», λέει ο επιμελητής της έκθεσης Βασίλης Ζηδιανάκης.

Ο επισκέπτης καλείται να εξερευνήσει υβριδικά πλάσματα με υπερφυσικές μορφές , έντονα χρώματα και αφηρημένα στοιχεία σε πειραματισμούς δημιουργών μόδας όπως οι Βάλτερ Βαν Μπάιρεντονκ, Χιντέκι Σέο, Λε Μιντού , Ισέι Μιγιάκι, Γκάρεθ Πίου,, Ζαν-Σαρλ ντε Καστελμπαγιάκ, Μπας Κόστερς, Αντρέα Αγιάλα Κλόσα, Αλέξις Θεμιστοκλέους κ.ά.

Η έκθεση έχει ενταχθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011 και στο πρόγραμμα Athens Every Week του ΥΠΠΟΤ.