ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Νέα ευρήματα - Βρέθηκαν κομμάτια της σπασμένης μαρμάρινης πόρτας

Αμφίπολη: Νέα ευρήματα - Βρέθηκαν κομμάτια της σπασμένης μαρμάρινης πόρτας

Ακόμα δυο τμήματα της δίφυλλης μαρμάρινης πόρτας που υπήρχε στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ο οποίος οδηγεί στον τρίτο θάλαμο, βρέθηκαν σήμερα εντός του ταφικού μνημείου.

Μετά από τα νέα ευρήματα λοιπόν απομένει να βρεθούν άλλα δύο για να σχηματιστεί το αριστερό φύλλο της θύρας.

Τα δύο νέα τμήματα βρέθηκαν στο χώμα μπροστά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Η δίφυλλη πόρτα πάχους 14 εκατοστών είναι διακοσμημένη με στοιχεία που μιμούνται κεφαλές καρφιών (εφηλίδες) και φέρει και μεντεσέ (στροφέα). Συνολικά έχουν βρεθεί 5 τμήματα του αριστερού φύλλου της θύρας.

Μιλώντας εχθές στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποστύλωσης του τρίτου θαλάμου λέγοντας ότι «κανένα νέο "ουσιαστικό" στοιχείο δεν υπάρχει».

Ανέφερε ακόμη ότι η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς κάθε φορά που οι ανασκαφείς αφαιρούν χώμα, έστω 20-30 εκατοστά, «πρέπει να δίνουμε "ισοδύναμα μέτρα"».

Με βάση το δεδομένο αυτό, και εφόσον πλέον η ανασκαφική ομάδα της κ. Περιστέρη ανασκάπτει τον τρίτο αυτό θάλαμο, «θα μπορούσε κανείς να πει ότι αν δεν έχουμε εξαιρετικά απρόοπτα, μέσα στις επόμενες 20 μέρες - ένα μήνα θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει την έρευνα» εξήγησε.

Έτσι, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι σε περίπτωση που ο τέταρτος θάλαμος είναι και ο τελευταίος του μνημείου, τότε όντως τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε η κ. Περιστέρη, χωρίς να είναι δεσμευτικά, θα τηρηθούν.

Επίσης η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να πάρει χρόνια για να λυθεί ο γρίφος για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τάφου καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «έχουμε ένα μνημείο με χαρακτηριστικά που στη σύνθεσή τους εμφανίζονται για πρώτη φορά».

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη - Επιμένει ο Καργάκος: Στον τάφο βρίσκεται ο Μ. Αλέξανδρος

Αμφίπολη - Μενδώνη: «Το μυστήριο με τον ένοικο μπορεί να διαρκέσει χρόνια»