ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γυάρος: Από τόπος μαρτυρίας, τόπος πολιτισμού

Γυάρος: Από τόπος μαρτυρίας, τόπος πολιτισμού

Ο ιστορικός τόπος μαρτυρίας της Γυάρου, όπου την περίοδο της επταετίας εξορίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες πολίτες, θα φιλοξενήσει χώρο εκθέσεων ιστορικού και φωτογραφικού υλικού.

Μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, το διατηρητέο Κεντρικό Συγκρότημα Φυλακών της Γυάρου θα μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.

Σύμφωνα με τη δύο φορές τροποποιημένη προμελέτη που τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, στο Κεντρικό Συγκρότημα των Φυλακών θα δημιουργηθούν χώρος εκθέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αναψυκτήριο και χώρος βοηθητικών χρήσεων.

Στον εκθεσιακό χώρο προβλέπεται να τοποθετηθούν ελαφριές κατασκευές με διαγώνια διάταξη στοιχείων, όπου θα τοποθετηθούν εκθεσιακά πανό.

Η Γυάρος αποτέλεσε τόπο εξορίας από το 1947 (το κτίριο των φυλακών χτίστηκε ένα χρόνο αργότερα) με αποκορύφωμα την περίοδο 1967-1974.

Το 2001 το νησί χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος, ενώ το κτίριο των φυλακών, όπως και όλα τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία.