ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Eνισχύουν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα

ΗΠΑ: Eνισχύουν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, χρησιμοποιώντας μέρος από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, που υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, στους συμμάχους του NATO.

Ο Χάγκελ είναι ο τελευταίος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ευρώπη μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, καθώς η Ουάσιγκτον φαίνεται να καθησυχάζει τους νευρικούς συμμάχους της, σχετικά με τις προθέσεις της Μόσχας, ενώπιον μιας ενδεχόμενης έναρξης ενός Ψυχρού Πολέμου.

Η περιοδεία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, συμπίπτει με την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στην Πολωνία, αυτήν την εβδομάδα, όπου υποσχέθηκε να αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξη προς τις χώρες μέλη του ΝATO στην Ανατολική Ευρώπη, παρέχοντας το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη στήριξη και την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών του NATO.

Το πρώην κομμουνιστικό κράτος, η Ρουμανία, που είναι τώρα μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα από τα πλέον ένθερμα κράτη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και φιλοξενεί στο έδαφός του κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμετέχει σε ασκήσεις με το ναυτικό του στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Χάγκελ επισκέφθηκε το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντσας, στο οποίο φιλοξενήθηκαν πρόσφατα αμερικανικά πλοία τα οποία είχαν κάνει κοινές ασκήσεις με τα ρουμανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, ενώ στο ίδιο λιμάνι βρίσκεται σήμερα το καταδρομικό των ΗΠΑ, Vella Gulf.

Ο Χάγκελ κατά την επίσκεψή του στο αμερικανικό πλοίο, τόνισε ότι η διάθεση του ενός δις δολαρίων θα κάνει ισχυρότερη την παρουσία των αμερικανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για την επιτήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Το Βουκουρέστι έχει προβεί σε ανοικτή έκκληση για τη παρουσία αμερικανικού στρατού στη Μαύρη Θάλασσα και ανησυχεί ιδιαίτερα για τις προθέσεις της Ρωσίας ως προς τη Μολδαβία, που προσβλέπει να την επιμερισθεί, ενώ αυτή περιέχει ρωσόφωνη μειονότητα, σημειώνει το Dunya Bulteni.

Απόδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο

Διαβάστε επίσης

Έρχεται επαλήθευση προφητείας Παϊσιου για «Τουρκία και μεγάλο πόλεμο»;