Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Το προσφυγικό αποδιοργανώνει την οικονομία της χώρας

Το προσφυγικό αποδιοργανώνει την οικονομία της χώρας

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις για την πατρίδα μας, σε μια χρονική περίοδο που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να βρει λύση στα αδιέξοδα της.

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Ο τουρισμός δέχεται έντονη πίεση και οι πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό κάνουν λόγο για χιλιάδες μειώσεις επισκεπτών τη φετινή περίοδο. Η πολιτική ηγεσία του εν λόγω υπουργείου αδυνατεί να αντιληφθεί τις νέες προκλήσεις και να χαράξει σύγχρονη τουριστική πολιτική, που θα αυξήσει τα έσοδα της χώρας.

Έχει εισέλθει ο κόσμος σε μια περίοδο κατά την οποία οι οικονομίες δεν μπορούν να αναπτυχθούν με το ρυθμό που αναπτύσσονταν κάποτε.

Εδώ και δύο δεκαετίες, μία ομάδα Γερμανών οικονομολόγων διατυπώνει μια πιο ακραία θέση: ότι το καθιερωμένο μοντέλο της εκθετικής ανάπτυξης –στο οποίο μια οικονομία μπορεί να αναμένεται να αναπτυχθεί με δεδομένο ρυθμό κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγαλώνει- είναι θεμελιωδώς ελαττωματικό. Αντίθετα, αυτοί οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι ενώ το μοντέλο της εκθετικής ανάπτυξης βρίσκει εφαρμογή σε ορισμένες νεαρές οικονομίες, οι ώριμες οικονομίες τείνουν, κατά κανόνα, να αναπτύσσονται πολύ πιο αργά -με γραμμικό τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα μειώνεται συνεχώς.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, ένα πολύ μεγάλο μέρος της συμβατικής οικονομικής ανάλυσης στηρίζεται στην αδιαμφισβήτητη παραδοχή της εκθετικής ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις, για παράδειγμα, βασίζονται σε αυτό, όταν αποφασίζουν πόσα χρήματα θα διοχετεύσουν στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, ή όταν συνοψίζουν τα κόστη και τα οφέλη κάθε προτεινόμενου έργου, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P κατά μία βαθμίδα πριν μερικές ημέρες ήταν μια καλή είδηση.

Όμως, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς η αρχική θετική επίπτωση στα ελληνικά ομόλογα εξανεμίσθηκε.

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco ήταν επίσης μια ακόμη καλή οικονομική είδηση από τη πλευρά της επενδυτικής κοινότητας, αλλά ο αντίκτυπος δεν ήταν ο αντίστοιχος.

Ο Γενικός Δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου δείχνει ότι βρίσκεται κοντά στις 540 μονάδες, χάνοντας αρκετό έδαφος από την αρχή της χρονιάς ενώ η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών είναι ίδια ή χειρότερη.

Επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με εκείνη του 2ετούς να βρίσκεται πάνω από το 14% και του 10ετούς κοντά στο 9,8%. Το κλίμα έχει βαρύνει μετά τα τελευταία γεγονότα.

Η απειλή για κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια και η τρίμηνη προθεσμία για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Συνθήκης Σένγκεν, ενισχύει την ανασφάλεια και ίσως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Είναι δεδομένο ότι οι αγορές συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δύσπιστες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να εξέλθει από την ύφεση και να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα άλλαξε.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις