Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Νέοι ορίζοντες με ταχύτατη επίλυση των εκκρεμοτήτων

Νέοι ορίζοντες με ταχύτατη επίλυση των εκκρεμοτήτων

Η νέα χρονιά πιέζει ασφυκτικά για μεταρρυθμίσεις και κινήσεις προσέλκυσης νέων κεφαλαίων, αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της. Πολλά μέτωπα είναι ανοικτά και η επικοινωνία με τους δανειστές δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Ο ελληνικός λαός δηλώνει αδυναμία πληρωμής των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεών του και η σύγχυση που δημιουργείται από την πολυφωνία των υπουργών, επιδεινώνει το κλίμα αμφισβήτησης και αναστάτωσης στην κοινωνία.

Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και οφείλουν οι κυβερνητικοί εταίροι να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις. Η νέα γενιά απαιτεί έμφαση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από τα μνημόνια και να παρουσιάσει ένα δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί στο εσωτερικό της και να στείλει μήνυμα αλλαγής σε όλο τον πλανήτη. Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν, αν δε δουν να υπάρχει σταθερό και ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον στην πατρίδα μας. Η επένδυση στην εκπαίδευση και στις νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος, για φυγή προς τα εμπρός και μια γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν επισκέπτονται τα αρμόδια υπουργεία, δε μπορούν να βρουν φιλικό περιβάλλον και η καλή διάθεση μετατρέπεται σε πρόβλημα. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης καθυστερεί χαρακτηριστικά, τα θέματα είναι πολλά και η εξεύρεση λύσεων απαιτεί ταχύτατα αντανακλαστικά. Η πατρίδα μας θα πρέπει να αναζητήσει νέες μεθόδους στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Βρισκόμαστε ήδη στις καθυστερήσεις με αποτέλεσμα ο χρόνος να λειτουργεί σε βάρος των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ήδη καταταλαιπωρημένες από την πολυετή οικονομική κρίση. Το κακό είναι πως η χώρα δε μπορεί να βρει το βηματισμό της και έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό η οικονομία. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί και σε καμιά περίπτωση να μην επαναλάβει τη λανθασμένη συνταγή των προκατόχων της, που επί δεκαετίες απλά μετέθεταν χρονικά τα προβλήματα αντί να τα επιλύουν. Στρατηγικό μάνατζμεντ με χάραξη προτεραιοτήτων που θα δίνουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα.

Απαιτείται ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα προκύψει από τις απαιτήσεις στο εσωτερικό της χώρας και από την εφαρμογή των συμβολαίων συνεργασίας με τους δανειστές μας. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να συνεργαστεί το πολιτικό προσωπικό της πατρίδας και με συλλογικές αποφάσεις να δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας μας από την κρίση.

Οι πρόσφατες αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές έξω από τις ΗΠΑ, έχουν ηρεμήσει, ιδίως όταν μιλάμε για την αναστάτωση στις αναδυόμενες οικονομίες.

Ευκαιρίες πάντα θα προκύπτουν αρκεί να μπορεί η πατρίδα μας να εξελίσσεται και να εκμεταλλεύεται τις προκλήσεις που παρουσιάζονται μπροστά της.

Στο έντονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, η Ελλάδα καλείται να ορίσει τις προτεραιότητές της και να σχεδιάσει την καθημερινότητα των πολιτών της με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα.

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Η Ελλάδα της Ευρώπης μπορεί να επιτύχει τα όσα ονειρεύεται με αξιόπιστες και σοβαρές πολιτικές ηγεσίες.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις