ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια για σημαντική αξιοποίηση της Ντόρας

Σενάρια για σημαντική αξιοποίηση της Ντόρας

Για το γεγονός πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι η νέα Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν γραφτεί πολλά. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διορισμός της έχει κλειδώσει και θα ανακοινωθεί τέλος του μήνα, ωστόσο στο παρασκήνιο γίνεται σημαντικό "παιχνίδι" σχετικά με το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει.

Η Μπακογιάννη είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ όπως όλα δείχνουν θα είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες στο νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Αυτό μαθηματικά οδηγεί σε σημαντικό χαρτοφυλάκιο, με ένα από τα πιο πιθανά ενδεχόμενα να τη φέρνει στη θέση της Βαρώνης Κάθριν Άστον, Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βαρώνη Άστον λόγω της βρετανικής καταγωγής της και των σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης του Λονδίνου υποβάθμισε τη θέση της, ωστόσο είναι δεδομένο πως την επόμενη πενταετία αυτό θα αλλάξει, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το ρόλο της "ψηλής" στο διεθνές προσκήνιο. Σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, διατηρεί σημαντικές επαφές με τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία, από την εποχή που ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ για πολλούς δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία της στο πλευρό του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ. Ακόμη πάντως και αν αυτό το ενδεχόμενο δεν προχωρήσει, υπάρχει ένα ακόμα χαρτοφυλάκιο με ενδιαφέρον. Αυτό της Ενέργειας και το οποίο, η Μπακογιάννη έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει.