ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Ένας νέος Πάγκαλος γεννιέται - Μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση ο Νίκος Φίλης

Ένας νέος Πάγκαλος γεννιέται - Μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση ο Νίκος Φίλης

Μερικές φορές είναι καλύτερα να... τρως παρά να μιλάς. Το βασικό μειονέκτημα στην πολιτική είναι η αδολεσχία, η ακατάσχετη φλυαρία, σύνδρομο από το οποίο χαρακτηρίστηκε και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος - Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων το Μαξίμου παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Παιδείας και αντιλαμβάνεται ότι έχει να αντιμετωπίσει μια «πυρηνική βόμβα» που ακούει στο όνομα Νίκος Φίλης...

Μέσα σε λίγους μήνες ο κ. Φίλης κατάφερε να γίνει ο πιο πολυσυζητημένος υπουργός του Τσίπρα εκθέτωντας τόσο τον ίδιο όσο και το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν φτάσει στο σημείο να τρέμουν με το τι θα πει ο υπουργός Παιδείας, όπως ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν με τον Πάγκαλο επί ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Φίλης αφού «ταλαιπώρησε» την επικαιρότητα και την ειδησεογραφία με δήθεν ισοδύναμα που θα έβρισκε η κυβέρνηση για να αποφευχθεί το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τελικά προχώρησε στην εισαγωγή του φόρου και ακόμα ψάχνει τα ισοδύναμα.

Η πρώτη δυσαρέσκεια του μεγάρου Μαξίμου για τον Φίλη ήρθε μετά τις περίφημες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ο οποίος χαρακτήρισε "πενταροδεκάρες" το επιπλέον κόστος που θα πληρώσουν οι γονείς λόγω της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η δήλωση προκάλεσε αμηχανία στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ έγινε λόγος για "κυβερνητικό αυτογκόλ" την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρούσε να εξηγήσει τους λόγους που την αναγκάζουν να επιβάλει αυτό το μέτρο.

Ο κ. Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά για το θέμα:

«Η υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να ανορθώσει, να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%».

Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας παρά τον σάλο που δημιούργησε η δήλωσή του αυτή προχώρησε ένα βήμα περισσότερο λέγοντας λίγη ώρα αργότερα:

«Είναι μαι σεβαστή επιλογή όσων θέλουν να πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Η επιλογή για τα ιδιωτικά σχολεία έχει ένα κόστος, αυτό δεν μπορεί να το συμμεριστεί η πολιτεία, είναι κόστος που αναλαμβάνει η οικογένεια».

Το ΦΠΑ και το μοσχάρι

Χωρίς να έχει αντιληφθεί την κακή ατμόασφαιρα που δημιούργησαν οι δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στον Real FM επέμεινε πως τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν επιλογή των οικογενειών: «Όσοι θέλουν με δική τους ευθύνη, γιατί μπορούν, ας στέλνουν τα παιδιά τους στο φθηνότερο ή ακριβότερο ιδιωτικό σχολείο», είπε συγκεκριμένα, ενώ ερωτηθείς τι θα διάλεγε ανάμεσα στο 23% ΦΠΑ και στο 0% αλλά με πολλά ισοδύναμα απάντησε: «Αν τα ισοδύναμα αφορούν όλους τους πολίτες, προφανώς το 23%. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να πληρώνουν όλοι οι πολίτες 23% ΦΠΑ στο κρέας για να μην φορολογηθεί μία οικογένεια που στέλνει το παιδί της στο ιδιωτικό».

Η παραπάνω δήλωσή του άναψε ακόμα μεγαλύτερες φωτιές, ενώ το ποτήρι ξεχείλησε όταν ο κ. Φίλης τοποθέτησε τον Αλέξη Τσίπρα στους έυπορους πολίτες.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο απάντησε: «Ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι εύπορος; Έχει με βάση τη φορολογική του δήλωση 70.000 με 80.000 ειδόσημα το χρόνο. Δουλεύει και η γυναίκα του. Φτωχός είναι;».

Πλέον μετά τις δηλώσεις του για την γενοκτονία των Ποντίων, στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι ένας «νέος Πάγκαλος γεννήθηκε» και όπως αποδείχθηκε ιστορικά, ένας «Πάγκαλος» δύσκολα φεύγει από τη μέση...

Σχετικές ειδήσεις