ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Viokef: Η ελληνική εταιρεία που φωτίζει όλο τον κόσμο

Viokef: Η ελληνική εταιρεία που φωτίζει όλο τον κόσμο

Μια από τις πιο γνωστές εγχώριες φίρμες φωτισμού, που επιμένει στους Έλληνες designers και την ποιότητα και προσπαθεί να κάνει τα ελληνικά φωτιστικά παγκόσμιο trend.

H Ελλάδα έχει παράδοση στα προϊόντα της φύσης της. Το λάδι, το κρασί, οι χυμοί της λατρεύονται σε όλο τον κόσμο. Ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων που σας έχουμε παρουσιάσει από αυτήν εδώ τη στήλη είναι εξαγωγείς τέτοιων προϊόντων. Κακά τα ψέματα, στην υψηλή τεχνολογία ή σε άλλους τομείς, η παραγωγή μας δεν είναι τόσο διακεκριμένη στο εξωτερικό. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται σημαντικά βήματα. Κι όταν τα βήματα αυτά γίνονται εν μέσω κρίσης, τότε αξίζουν την προσοχή μας.

Η Ελλάδα, βέβαια, είναι φημισμένη και για κάτι ακόμη. Το φως της. Με τον ήλιο να λάμπει κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, το ελληνικό φως είναι μια έννοια διάσημη σε όλον τον κόσμο. Πλέον, χάρη σε εταιρεία όπως η Viokef, το ελληνικό φως αποκτά μια νέα έννοια. Τα ελληνικά φωτιστικά εντυπωσιάζουν στις διεθνείς εκθέσεις και όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε παραγγελίες. Το γεγονός ότι πρόκειται για προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, από Έλληνες και σχεδιάζονται από Έλληνες, κάνει την όλη προσπάθεια ακόμη πιο σπουδαία.

Σύμφωνα με την κ. Ηρώ Κάκκου, η ελληνική παραγωγή φωτιστικών είναι άκρως ανταγωνιστική. Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι πολύ καλή –εφάμιλλη ή και ανώτερη των διεθνών-, ενώ οι τιμές μας είναι ανταγωνιστικές. Αυτό που λείπει τώρα είναι το σωστό marketing και η προώθηση διεθνώς αυτών των πλεονεκτημάτων. Και εδώ είναι που πρέπει να βοηθήσει και η πολιτεία.

Ποιότητα στην παραγωγή

Το γυαλί δεν είναι ένα εύκολο υλικό για να δουλέψει κανείς. Όποιος θυμάται τα μαθήματα Χημείας στο σχολείο, ίσως να έχει συγκρατήσει ότι παράγεται με την τήξη άμμου στους 1710 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία, βέβαια, είναι τεράστια, γι’ αυτό και οι εταιρείες φωτιστικών χρησιμοποιούν κι άλλα υλικά, όπως αλκάλια, ώστε να ρίξουν την θερμοκρασία κοντά στους 1500 βαθμούς. Αυτή η διαδικασία κάθε άλλο παρά απλή είναι. Η Viokef έχει αναπτύξει το δικό της τμήμα μειγμάτων. Το BatchPlant είναι ένα βασικό κομμάτι της διαδικασίας με την οποία δουλεύει η εταιρεία. Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό της ποιότητας που έχουν τα τελικά της προϊόντα.

Όλες όμως οι μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής είναι εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Οι κλίβανοι τήξης, για παράδειγμα, είναι η καρδιά του υαλουργείου. Εκεί σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες και σε θερμοκρασία 1510 βαθμών Κελσίου παράγεται η υαλομάζα από το το μείγμα πρώτων υλών που έχει προετοιμασθεί στο BatchPlant. Στη Viokef υπάρχουν δύο κύριοι κλίβανοι τήξης. Λειτουργούν 24 ώρες την μέρα, 365 ημέρες το χρόνο και χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο. Από τους κλιβάνους, η πυρακτωμένη υαλόμαζα μεταφέρεται στις «μηχανές διαμόρφωσης». Η μεταφορά αυτή γίνεται από εξειδικευμένους υαλουργούς και υπερσύγχρονα ρομπότ.

Στις μηχανές αυτές η άμορφη υαλόμαζα αποκτά σχήμα. Ακολουθούν διάφορα στάδια της τέχνης της υαλουργίας. Οι κλίβανοι ανόπτησης, η «ψυχρά φάση», οι οπές και οι τεμαχισμοί με εργαλεία που έχουν κεφαλές από διαμάντι, το πλύσιμο, το στέγνωμα και η επεξεργασία των επιφανειών τους. Στο τελευταίο αυτό στάδιο, με τη βοήθεια αμμοβολής ή χημικής επεξεργασίας, το γυαλί αποκτά «σατινέ» υφή προκειμένου να διαχέει καλύτερα το φως. Ακολουθεί πάλι πλύσιμο, στέγνωμα, διαλογή και προώθηση στο τμήμα διακόσμησης, όπου εξειδικευμένοι τεχνίτες περνούν βερνίκια και χρωματίζουν τα φωτιστικά. Όλα αυτά, βέβαια, βασίζονται πάνω σε σχέδια Ελλήνων designersκαι έχουν πρώτα εγκριθεί από τον υπεύθυνο μελέτης προϊόντος. Μιλάμε για μια δουλειά δύσκολη, απαιτητική, χρονοβόρα.

Κατακτώντας τον κόσμο

Μια δουλειά που η Viokef την κάνει από το 1954. Στις έξι δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από την ίδρυσή της, η επιχείρηση κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία κατασκευής φωτιστικών και διακοσμητικού γυαλιού. Με εγκαταστάσεις που ξεπερνούν τα 30.000 τετραγωνικά μέτρα, συνεχείς επενδύσεις σε εξοπλισμό και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, απολαμβάνει σήμερα την επιτυχία μίας ισχυρής εταιρείας με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο. Οι εξαγωγές της σε όλο τον κόσμο αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, οι προτάσεις της Viokef αποτελούν συχνά την καλύτερη λύση στη σχέση ποιότητας και κόστους, με αποτέλεσμα τα προϊόντα της να συναντώνται όλο και πιο συχνά σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Στον επαγγελματικό φωτισμό, επίσης, η εταιρεία θεωρείται μια από τις κορυφαίες του κλάδου. Αλλά και για τα σπίτια, διαθέτει τεράστια συλλογή ποιοτήτων και σχεδίων. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η σειρά Lusso, η οποία συνδυάζει σουρεαλιστικά στοιχεία μεταμοντέρνου σχεδιασμού, με φυσητά γυαλιά και κλασικούς κρυστάλλους πολυελαίων.

Με την παρουσία της σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τα τελευταία χρόνια, η Viokef έχει κατορθώσει να κάνει το ελληνικό φως –και πια μιλάμε για το… τεχνητό ελληνικό φως- δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Είναι μια απόδειξη ότι το ελληνικό design και η ποιότητα της εργασίας από ελληνικά χέρια έχουν δυνατότητες. Στο δρόμο της εξόδου της χώρας από την κρίση, εταιρείας όπως η Viokef, που δραστηριοποιούνται σε τομείς που η Ελλάδα δεν έχει συνηθίσει να διακρίνεται, θα παίξουν ρόλο πρωταρχικό…