ΜΠΑΣΚΕΤ

Σπανούλης: «Αν δεν ανατριχιάζεις στον Εθνικό ύμνο, δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει Εθνική ομάδα»

Σπανούλης: «Αν δεν ανατριχιάζεις στον Εθνικό ύμνο, δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει Εθνική ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης στην ομιλία του προς τους παίκτες πριν την έναρξη της προπόνησης της Εθνικής Ελλάδας τόνισε πως δεν θέλει να βλέπει από κανέναν μούτρα.

Το απόγευμα της Δευτέρας (19/2) ξεκίνησε η προετοιμασία της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ για τους αγώνες με την Τσεχία και την Ολλανδία στο πλαίσιο των προκριματικών του EuroBasket.

Οι διεθνείς έκαναν την πρώτη τους προπόνηση υπό τις οδηγίες του Βασίλη Σπανούλη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκεί όπου βρέθηκε και ο Κώστας Σλούκας.

Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής στην ομιλία του πριν την έναρξη της πρώτης προπόνησης ευχαρίστησε τους παίκτες για την παρουσία τους και εξήγησε τι θέλει από αυτούς.

«Για εμένα το πιο σημαντικό στην Εθνική ομάδα είναι οι σχέσεις που θα έχετε μεταξύ σας, είναι ο σεβασμός που θα έχετε μεταξύ σας, είναι η αγάπη για να φοράτε αυτή τη φανέλα. Η Εθνική ομάδα είναι πάνω από συλλόγους, είναι πάνω από μία επιτυχία ή μία αποτυχία με την ομάδα σας. Όταν ερχόμαστε στην Εθνική ομάδα είναι τεράστια τιμή, τεράστια αναγνώριση κι ένα πολύ μεγάλο, αλλά καλό, βάρος στις πλάτες σας. Πρέπει να κάνετε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ όπως έκανε η δική μας η γενιά κι εσείς παίζετε τώρα μπάσκετ, όπως έκαναν οι προηγούμενες γενιές για εμάς που μεγαλώσαμε με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα και τον Χριστοδούλου. Έτσι κι εσείς πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να κάνετε τα επόμενα παιδιά να παίξουν μπάσκετ. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος, αλλά και μία μεγάλη παρακαταθήκη που πρέπει να αφήσουμε όλοι στο μπάσκετ.

Η επιτυχία με την Εθνική ομάδα δεν έχει καμία σχέση με μία επιτυχία που θα έχουμε με έναν σύλλογο. Για εμένα τουλάχιστον. Και το έχω ζήσει. Δυστυχώς αυτή η ομάδα δεν έχει καταφέρει, δεν έχουμε καταφέρει, να φέρουμε μία επιτυχία όπως σας αξίζει. Διότι αυτή η ομάδα έχει πάρα πολύ καλό υλικό και σας αξίζει, μας αξίζει σε όλους, να έχουμε μία μεγάλη επιτυχία. Αλλά αυτό θα έρθει μόνο αν γίνουν τα προηγούμενα που σας είπα. Να είμαστε οικογένεια, να σκεφτόμαστε μόνο την ομάδα. Είμαστε όλοι κάτω από την ομάδα, κι εγώ, για την εθνική ομάδα της χώρας μας. Όλοι ανυπομονούν να σας δουν, όλοι ανατριχιάζουν στον εθνικό ύμνο. Αν δεν το νιώσεις αυτό, αν δεν ανατριχιάζεις όταν ακούς τον εθνικό ύμνο, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει εθνική ομάδα.

Τα χειρότερα που μπορώ να δω εδώ έναν μούτρα, “πόσο παίζω”, “γιατί δεν έπαιξα”, “γιατί σούταρε ο ένας και γιατί σούταρε ο άλλος”. Έχουν περάσεις πάρα πολύ μεγάλοι παίκτες που θυσίασαν τον εαυτό τους μόνο και μόνο για την εμφάνιση της Εθνικής ομάδας. Έχουν περάσει παίκτες που έχουν αλλάξει θέση μόνο και μόνο για να παίζουν στην Εθνική ομάδα. Έχουν περάσει παίκτες που σε ένα τουρνουά δεν έπαιξαν καθόλου, ενώ στις ομάδες τους ήταν ηγέτες… Για την εθνική ομάδα. Αν δεν το καταλάβετε αυτό, είναι το μοναδικό θέμα που μπορώ να έχω εγώ. Όλα τα άλλα, μέσα από τη δουλειά και μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις και τον σεβασμό, θα τα καταφέρουμε».