ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Τελικά… όλα χάνονται!

Παναθηναϊκός: Τελικά… όλα χάνονται!

Παναθηναϊκός: Ο Μακέντα έγινε ο τρίτος «πράσινος» της 20ετίας που χάνει γκολ σε ντέρμπι αιωνίων στην κενή εστία!

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, βρήκε τον Παναθηναϊκό να φεύγει με σκυμμένο κεφάλι. Εικόνα που οι «πράσινοι» έχουν συνηθίσει φέτος, κάτι που αποδεικνύεται κι απ’ τη θέση στην οποία βρίσκονται αλλά κι απ’ την τεράστια απόστασή τους απ’ την κορυφή της βαθμολογίας, μόνος μετά από 9 αγωνιστικές.

Σε επίπεδο αγωνιστικής εικόνας, τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά στο Φάληρο για την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι. Στο δεύτερο ημίχρονο ειδικά, όταν και το «τριφύλλι» κυριάρχησε. Το γκολ έστω της ισοφάρισης δεν ήρθε και μοιραία έμεινε η… πικρή γεύση στο τέλος.

Αυτό γίνεται πάντα όταν δεν μπορεί μια ομάδα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται. Μικρότερες ή μεγαλύτερες. Ειδικά όμως αυτές που συνηθίζουμε να λέμε πως «δε χάνονται», δύσκολα ξεχνιούνται.

Μια τέτοια έχασε ο Φεντερίκο Μακέντα στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης του «Γ. Καραϊσκάκης». Όταν ο Ζαγαρίτης έκανε τη σέντρα, η μπάλα βρήκε σε αμυνόμενο και πήρε λίγο ύψος που ευνόησε για να «προσγειωθεί» στο πόδι του Μακέντα, αφού πρώτα είχε θέσει εκτός φάσης τον Σα. Κοινώς ο Ιταλός είχε να κάνει προβολή στην κενή εστία! Κι έστειλε την μπάλα άουτ… Ειδικά για την κλάση του, είναι ευκαιρία που δεν χάνεται!

Αυτή η ευκαιρία του Μακέντα, ήρθε να προστεθεί σε άλλες δύο παρόμοιες του Παναθηναϊκού την τελευταία 20ετία. Φάσεις που χάνουν ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» στην κενή εστία, σε ντέρμπι με τον αιώνιο! Η αρχή είχε γίνει 20 χρόνια πριν. Το 2000 (σεζόν 1999-00) στο καθοριστικό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός για τη «μάχη» του τίτλου. Οι «πράσινοι» όντας καλύτεροι, ήθελαν μόνο νίκη για να προσπεράσουν στη βαθμολογία. Το τελικό 2-2 (σε συνδυασμό με πολλά άλλα γεγονότα) ουσιαστικά ήταν καθοριστικό για την τελική έκβαση του Πρωταθλήματος.

Σε εκείνο το 2-2 λοιπόν, με το σκορ να έχει ήδη διαμορφωθεί και την αναμέτρηση να φτάνει στο τέλος της, οι «πράσινοι» πίεζαν. Κι εκεί ήρθε η ευκαιρία που έχασε ο μεγαλύτερος σέντερ φορ που πέρασε ποτέ απ’ τα Ελληνικά γήπεδα ίσως! Ο Κριστόφ Βαζέχα. Ο Μίκλαντ έδωσε στον Σιμπνιέφσκι στα αριστερά. Αυτός έκανε το γύρισμα, ο Ελευθερόπουλος βγήκε εκτός φάσης και ο Βαζέχα πιεζόμενος μεν, αλλά σε φάση που είναι προσβολή να συζητάμε αν την «είχε», πλάσαρε άουτ! Όσοι ήταν στο γήπεδο, ακόμη δεν έχουν συνέλθει απ’ το σοκ. Θυμηθεί τη φάση στο παρακάτω βίντεο (10:18).

Ο Πορτογαλικής καταγωγής άσος της Εθνικής ομάδας, πίεσε τον Μανωλά ο οποίος άνοιξε το κοντρόλ του και έκανε το… τσαφ. Πιο γρήγορος ο Ζέκα βγήκε φάτσα με τον Μέγερι. Προσπέρασε τον Ούγγρο τερματοφύλακα και ουσιαστικά ήταν προ κενής εστίας (η προσπάθεια του Μανωλά να καλύψει την εστία έμοιαζε μάταιη). Με το αριστερό πόδι λόγω υπερβολικής σιγουριάς λοιπόν, ο άσος της Κοπεγχάγης πλέον πλάσαρε στο δοκάρι! Χάνοντας τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του και μάλλον δε θα ξεπεραστεί… Θυμηθείτε την στο παρακάτω βίντεο (9:40).