ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έρλινγκ Χάαλαντ: Το επικίνδυνο μυστικό του για καλύτερο ύπνο - «Βάζω ταινία στο στόμα μου»

Έρλινγκ Χάαλαντ: Το επικίνδυνο μυστικό του για καλύτερο ύπνο - «Βάζω ταινία στο στόμα μου»
Intime

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ αποκάλυψε πως εφαρμόζει το mouth taping κατά τη διάρκεια του ύπνου του - Τι λένε οι επιστήμονες για το νέο trend και ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ εντυπωσιάζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τις επιδόσεις και ο ίδιος έχει αναφέρει πολλές φορές πως το μυστικό της επιτυχίας του είναι το πώς διαχειρίζεται το κορμί του.

Μάλιστα, έχει παραδεχθεί πως αντιγράφει τις διατροφικές συνήθειες του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Αυτή τη φορά σε podcast του Λόγκαν Πολ έκανε ακόμη μία αποκάλυψη, λέγοντας πως εφαρμόζει το mouth taping κατά τη διάρκεια του ύπνου.

«Είμαι πολύ φαν του να χρησιμοποιείς το σώμα σου και να το κάνεις λειτουργικό ώστε να δουλεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο ύπνος είναι για μένα το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο», ανέφερε αρχικά ο Χάαλαντ και όταν ο Λόγκαν είπε πως ανακάλυψε προσφάτως τις ταινίες ύπνου στη μύτη που επιτρέπουν στον χρήστη να αναπνέει καλύτερα, του απάντησε:

«Τότε ίσως να πρέπει να δοκιμάσεις να βάλεις ταινία στο στόμα σου όταν κοιμάσαι ή όταν προπονείσαι. Σοβαρά. Εγώ κοιμάμαι με ταινία στο στόμα».

Τι είναι το mouth taping και ποιοι οι κίνδυνοι

Το κλείσμο του στόματος με ταινία έχει γίνει trend στο tik tok τον τελευταία χρόνο και ονομάζεται mouth taping.

Οι New York Times ερεύνησαν πριν από μερικούς μήνες το θέμα, απευθυνόμενοι σε επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων. Η Ann Kearney, ερευνήτρια του πώς μπορεί το mouth taping να βοηθήσει τους ανθρώπους που ροχαλίζουν και ειδικός φωνής και κατάποσης του Stanford, ανέφερε:

«Υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την αναπνοή από τη μύτη, καθώς η ρινική αναπνοή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αναπνοής: υγραίνει και φιλτράρει τον αέρα και ενεργοποιεί τους κάτω πνεύμονες, επιτρέποντας να πάρετε βαθύτερες και πληρέστερες ανάσες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να χαλαρώσει, όπως γλαρώνετε πριν κοιμηθείτε».

Η Dr. Marri Horvat, ειδικός ύπνου, υποστήριξε: «Η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα των αλλεργιογόνων, των παθογόνων και της σκόνης, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην άμυνα έναντι των λοιμώξεων και στην αποφυγή αλλεργιών».

Ο Dr. Raj Dasgupta, ειδικός στην πνευμονική και υπνική ιατρική τόνισε από την πλευρά του: «Όταν αναπνέετε από τη μύτη, τα ιγμόρειά σας παράγουν φυσικά ένα αέριο που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Καθώς το μονοξείδιο του αζώτου ρέει από τους ρινικούς κόλπους στους πνεύμονες και στο αίμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Αντίθετα, ο ύπνος με το στόμα ανοιχτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ξηροστομία όταν ξυπνάμε. «Αυτό συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας, την κακή αναπνοή, τη βραχνή φωνή και τα ξηρά χείλη».

Οι ερευνητές δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν εκτενώς το mouth taping, το αν προσφέρει στους ανθρώπους με προβλήματα στον ύπνο ή αν αποτελεί κίνδυνο για κάποιους. Μικρές δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να ανακουφίσει από το ροχαλητό κάποιους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως δύσκολα αυτή η τακτική μπορεί να γιατρέψει μια πάθηση, εντούτοις δείχνει πως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αέρα σε ένα άτομο και τη μείωση του ροχαλητού. Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το mouth taping έχει αντιγηραντική δράση.

Οι γιατροί τονίζουν, επίσης, πως δεν είναι για όλους το κλείσιμο του στόματος στον ύπνο. Οι παρενέργειες του mouth taping μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό στα χείλη ή γύρω από τα χείλη. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου λόγω δυσκολίας στην αναπνοή από τη μύτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι άνθρωποι με άπνοια ύπνου -μια πάθηση που προκαλεί διακοπή της αναπνοής κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου- θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας τους με την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα.

Γενικότερα αναφέρουν πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να το δοκιμάζουν αν:

-Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε από τη μύτη ή ακούμε τον εαυτό μας όταν δοκιμάζουμε τη ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει να κάνουμε το τεστ με το mouth taping. Ένα ανατομικό πρόβλημα στο διάφραγμα, αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή χρόνια συμφόρηση μπορεί να εξηγήσουν ενδεχόμενη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη.

-Ροχαλίζουμε τακτικά ή ξυπνάμε και νιώθουμε κουρασμένοι, είναι χρήσιμο να επισκεφτούμε ειδικό ύπνου πριν βάλουμε ταινία στο στόμα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν βάζουμε οποιαδήποτε ταινία, αλλά κάποια φιλική προς το δέρμα.

Διαβάστε επίσης:

Σεβίλλη: Βούρκωσε ο Σέρχιο Ράμος στην παρουσίαση - «Άσχημη η τελευταία ανάμνηση από τον παππού μου»

Ισπανία: Απολύθηκε ο προπονητής της εθνικής γυναικών για την υπόθεση Ρουμπιάλες

Λιονέλ Μέσι: Ο συμπαίκτης του που έχει μεγαλύτερη περιουσία από τον ίδιο και τον Κριστιάνο Ρονάλντο!

Εθνική Ελλάδας: Πού θα δείτε τους αγώνες με Ολλανδία και Γιβραλτάρ για τα προκριματικά του Euro 2024

Μουντομπάσκετ 2023: Σερβία κι ΗΠΑ περιμένουν αντιπάλους – Τα highlights των προημιτελικών