ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ-Άγιαξ: Ο «πονοκέφαλος» της 5ης Οκτωβρίου

ΑΕΚ-Άγιαξ: Ο «πονοκέφαλος» της 5ης Οκτωβρίου

Η 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League θα φέρει ένα ματς μεγάλης επικινδυνότητας στη Νέα Φιλαδέλφεια, με μεγάλη παρουσία Ολλανδών οπαδών.

Οι μνήμες απ’ τα τραγικά γεγονότα πριν το αρχικά προγραμματισμένο παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, είναι νωπές. Με τα θλιβερά επεισόδια των Κροατών χούλιγκανς, που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη. Από τότε τα μέτρα ασφαλείας σε κάθε ποδοσφαιρική αναμέτρηση, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για να αποφευχθούν ανάλογα προβλήματα βίας.

Η συνέχεια των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι λόγος χαράς για το ποδόσφαιρο. Παράλληλα προβληματισμού για τις αρχές αναφορικά με την αποφυγή φαινομένων βίας και επεισοδίων. Ειδικά στις διοργανώσεις της UEFA όπου υψηλή επικινδυνότητα δε σημαίνει απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Το πρώτο μεγάλο «τεστ» θα έρθει στις 5 Οκτωβρίου. Και θα είναι ίσως το δυσκολότερο αυτού του διαστήματος.

Η ΑΕΚ θα υποδεχτεί στην «OPAP Arena» τον Άγιαξ. Οι Ολλανδοί μόλις έγινε η κλήρωση των ομίλων του Europa League, είχαν ενημερώσει τους φιλάθλους τους να μην κλείσουν εισιτήρια για Ελλάδα, επειδή δεν ήταν σίγουρο αν θα υπάρχει δικαίωμα παρουσίας φιλοξενούμενων οπαδών. Τελικά οι πληροφορίες που έρχονται απ’ την Ολλανδία, αναφέρουν πως θα υπάρξει κανονικά παρουσία οπαδών του Άγιαξ.

Αυτόματα ηχεί συναγερμός στις ελληνικές αρχές. Για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι οι καλές σχέσεις που έχουν οι φίλοι του «Αίαντα» με αυτούς του Παναθηναϊκού. Ο δεύτερος αφορά το προηγούμενο παιχνίδι των δύο ομάδων που είχε διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ. Παραμονή του αγώνα της 27ης Νοεμβρίου 2018 για το Champions League τότε, είχαν γίνει μεγάλης έκτασης επεισόδια. Σοβαρά προβλήματα είχαν υπάρξει ακόμη και στο γήπεδο.

Αυτά τα 1.555 εισιτήρια που λέγεται πως θα πάρει ο Άγιαξ, είναι μεγάλος αριθμός και σημαντική μετακίνηση οπαδών για να φέρει έντονο προβληματισμό και εγρήγορση. Το θετικό για την ΕΛ.ΑΣ. είναι πως εκείνες τις μέρες, δεν συμπίπτει ο αγώνας με εντός έδρας ματς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Οι δύο ελληνικές ομάδες θα δώσουν αναμετρήσεις εκτός έδρας τη συγκεκριμένη αγωνιστική. Οπότε ο… πονοκέφαλος εστιάζεται αποκλειστικά στο υψηλής επικινδυνότητας ματς της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η συνεννόηση με την UEFA αλλά και τις δύο ομάδες θα είναι βασικό στοιχείο της προσπάθειας να κυλήσουν όλα ομαλά. Ειδικά ο Άγιαξ σε αυτά τα ζητήματα δε θυμίζει σε πολλά τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Οι Ολλανδοί προσέχουν την εικόνα τους αναφορικά με ζητήματα βίας και επεισοδίων, οπότε θα κάνουν το παν απ’ την πλευρά τους για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.