ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οδυσσέας Βλαχοδήμος: Τα κατορθώματα του Έλληνα τερματοφύλακα με την Εθνική ομάδα

Οδυσσέας Βλαχοδήμος: Τα κατορθώματα του Έλληνα τερματοφύλακα με την Εθνική ομάδα

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος έκανε μια ακόμα σπουδαία εμφάνιση με την Εθνική Ελλάδας και παρότι δεν συνοδεύτηκε από το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο ίδιος έγραψε ιστορία.

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος απέκρουσε το πέναλτι του Βέγκχορστ στο 28’ και επέτρεψε στην Εθνική ομάδα να συνεχίσει με αξιώσεις να διεκδικεί τη νίκη επί της Ολλανδίας. Ωστόσο στις καθυστερήσεις του αγώνα ένα ακόμη πέναλτι έκρινε τελικά το αποτέλεσμα.

Ο πρώην πορτιέρο του Παναθηναϊκού και της Μπενφίκα και νυν της Νότιγχαμ Φόρεστ δεν κατάφερε να αποκρούσει και το πέναλτι του Φαν Ντάικ και να γίνει έτσι ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας, που θα έπιανε δυο πέναλτι σε ένα παιχνίδι!

Παρόλα αυτά, όμως, κατάφερε να γίνει μόλις ο δεύτερος τερματοφύλακας που αποκρούει δύο πέναλτι στη θητεία του στην Εθνική. Είχε αποκρούσει πέναλτι και στις 11 Οκτωβρίου 2020, στον αγώνα Ελλάδα-Μολδαβία 2-0 για το Nations League. Τότε είχε «νικήσει» το Νικολάε Μιλιντσεάνου.

Δύο πέναλτι στη θητεία του στην Εθνική ως τώρα, είχε αποκρούσει μόνο ο Γιώργος Πλίτσης: Στις 3 Δεκεμβρίου 1983, Ελλάδα-Ουγγαρία 2-2 για τα προκριματικά του EURO και στις 20 Σεπτεμβρίου 1989, Σερβία-Ελλάδα 3-0, σε φιλικό παιχνίδι.

Όμως, ο Βλαχοδήμος έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας της Εθνικής, που αποκρούει δύο πέναλτι σε αγώνες επίσημων διοργανώσεων.

Μάλιστα, αν δεν είχε δοθεί επανάληψη στο πέναλτι του Εμπαπέ στην αναμέτρηση Γαλλία - Ελλάδα, θα ήταν κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ.

Βασικός σε 25 παιχνίδια στη σειρά ο Βλαχοδήμος

Χωρίς να υπολογίζονται τα φιλικά προετοιμασίας, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος αποτελεί τη βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής, για περισσότερο από τρία χρόνια!

Τελευταίο παιχνίδι επίσημης διοργάνωσης, όπου έπαιξε άλλος τερματοφύλακας, ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου 2020, Κόσοβο-Ελλάδα 1-2 για το Nations League. Τότε ήταν ο Βασίλης Μπάρκας.

Από τότε, σε 25 επίσημα παιχνίδια για Nations League, προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και προκριματικά EURO, ο Βλαχοδήμος είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Με 37 συμμετοχές είναι 5ος σε συμμετοχές τερματοφύλακας όλων των εποχών, με πολύ μεγάλα ονόματα μπροστά του.

Οι τερματοφύλακες με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική είναι:

1. Αντώνης Νικοπολίδης 90
2. Νίκος Σαργκάνης 58
3. Ορέστης Καρνέζης 49
4. Ηλίας Ατματσίδης 47
5. Οδυσσέας Βλαχοδήμος 37

Σχετικές ειδήσεις