ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Προκριματικά Euro 2024, Ελλάδα – Ολλανδία 0-1: Έπεσε ηρωικά, το όνειρο παραμένει «ζωντανό»

Ελλάδα - Ολλανδία Προκριματικά Euro 2024
Intime News

Προκριματικά Euro 2024: Η Ελλάδα τα έδωσε όλα, αλλά ηττήθηκε (0-1) από την Ολλανδία στην «OPAP Arena», ωστόσο με την εικόνα της έδειξε ότι μπορεί να τα καφέρει να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, μέσω της... δεύτερης ευκαιρίας του Nations League.

Οι διεθνείς έκαναν κατάθεση ψυχής, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος έπιανε τα… άπιαστα, αλλά στο τέλος το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμεινε με άδεια χέρια.

Η Ολλανδία, ουσιαστικά, «κλείδωσε» το δεύτερο εισιτήριο για το Euro 2024 από τον 2ο γύρο, αλλά κι η Ελλάδα μπορεί σίγουρα να ελπίζει ότι θα βρεθεί στην τελική φάση της Γερμανίας.

Αυτό, πλέον, θα πρέπει να γίνει μέσω της… δεύτερης ευκαιρίας που έχει στα playoffs του Nations League. Με την εικόνα της, πάντως, η Εθνική έδειξε ξανά ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Η εξέλιξη του Ελλάδα - Ολλανδία

Η Εθνική μπήκε… φουριόζα, εκμεταλλευόμενη την ώθηση που της έδωσε ο κόσμος, αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει κάποια κλασική ευκαιρία.

Σταδιακά οι Ολλανδοί πήραν τον έλεγχο κι απείλησαν με μακρινά σουτ του Ρέιντερς. Όσο κυλούσε ο χρόνος, οι «οράνιε» έκλεισαν τους παίκτες του Πογέτ στα καρέ τους.

Η πίεση αυτή απέδωσε, καθώς στο 25ο λεπτό κέρδισαν πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κουλιεράκη στον Φαν Ντάικ. Ο Βλαχοδήμος, όμως, απέκρουσε την εκτέλεση του Βέγκχορστ και κράτησε όρθιο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ο τερματοφύλακας της Νότιγχαμ έκανε άλλη μια καθοριστική επέμβαση, για να ολοκληρωθεί το ημίχρονο χωρίς τέρματα. Ήταν στο σουτ του Μπέργκβαϊν στο 44ο λεπτό.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Με τον Βλαχοδήμο να κάνει άλλη μια μεγάλη επέμβαση σε σουτ του Μπέργκβαϊν στο 47’.

Στο 50ο λεπτό, η όμορφη ατομική ενέργεια του Ιωαννίδη αποτέλεσε την πρώτη καλή στιγμή της Εθνικής, η οποία δέχθηκε και πάλι μεγάλη πίεση από τους παίκτες του Κούμαν.

Ο Πογέτ είχε ξεκινήσει τον αγώνα με τρία στόπερ, αλλά βάζοντας τον Σιώπη, αντί του Κουλιεράκη, άλλαξε το σύστημα του για το τελευταίο μισάωρο. Συγκεκριμένα, έπαιξε με τετράδα στην άμυνα, το δίσυμο, Σιώπη – Μπουχαλάκη στο κέντρο και τον Φούντα στην επίθεση.

Η αλλαγή συστήματος βοήθησε την Εθνική, η οποία έγινε σαφώς πιο επιθετική κι άσκησε πίεση στους Ολλανδούς, οι οποίοι πλέον αδυνατούσαν να κρατήσουν την μπάλα.

Οι διεθνείς άσκησαν πίεση στους αντιπάλους τους, με τον Ιωαννίδη να κάνει τρομερή εμφάνιση. Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, ο Πογέτ έβαλε και τον Παυλίδη αντί του Μάνταλου, παίζοντας τα «όλα για όλα» για τη νίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έκλεισε στα καρέ της την Ολλανδία, η οποία, όμως, διαθέτει πολύ μεγάλη ποιότητα και στο τέλος κατάφερε να πάρει το «διπλό». Αυτό έγινε με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φαν Ντάικ στο 90+3, με τον Αλεχάντρο Ερνάντεθ να μην αλλάζει την απόφαση του, μολονότι κλήθηκε από τον VAR να δει τη φάση σε on field review.

Ο Ισπανός ρέφερι αποφάσισε ότι δεν υπήρχε φάουλ από τον Μπρόμπεϊ, όπως φάνηκε στο replay, ενώ στο φινάλε του αγώνα απέβαλε τον Γκουστάβο. Πογέτ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αλεχάντρο Ερνάντεθ (Ισπανία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κουρμπέλης, Μάνταλος, Ρέτσος, Παυλίδης - Χερτράουντα, Σίμονς
ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Ρότα, Τσιμίκας, Μαυροπάνος, Ρέτσος, Κουλιεράκης (61΄ Σιώπης), Κουρμπέλης (60΄ Κουρμπέλης), Μάνταλος (81΄ Παυλίδης), Μπακασέτας (60΄ Φούντας), Μασούρας (77΄ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούχεν, Χερτράουντα (46΄ Μάλεν), Φαν Ντάικ, Άκε, Ντούμφρις, Ράιντερς, Βίφερ (81΄ Ντε Ρουν), Χάρτμαν (74΄ Φαν ντε Φεν), Σίμονς (62΄ Φέρμανς), Βέγκχορστ (62΄ Μπρόμπεϊ), Μπεργκβάιν.